Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
odwonnienie spirytusu 
Autor Wiadomość

Post odwonnienie spirytusu
Czołem :lol:

Muszę mieć cholernie czysty spirytus (klasy farmaceutycznej) zależy mi przede wszystkim na tym żeby był BEZZAPACHOWY

Będę go używał jako nośnika substancji zapachowych.

Kombinuję żeby oczyścić spirytus spożywczy. Pewnie będzie trzeba zadziałać węglem aktywnym ale jakim? Gotować? jak długo ?

Chodzi mi też o pewność źródła. Więc jeśli wiecie gdzie takie rzeczy są to po prostu napiszcie :)

Jakaś farmakopea czy preparatyka??

Z góry dzięki

2 gru 2009, o 21:21
@MODERATOR

Całkowicie nie odwonnisz alkoholu. Tak dokładniej to chodzi Ci o jakie substancje zapachowe?

2 gru 2009, o 22:02

Spirytus pachnie jak spirytus. Nie ma spirytusu bezzapachowego .

Czy się myle??

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.

2 gru 2009, o 22:05
**

Popsikaj sobie na rękę jakimś dezodorantem w atomizerze. Przez pierwsze kilka chwil ręka będzie waliła spirolem. Po jego odparowaniu na skórze zostanie czynnik zapachowy.

2 gru 2009, o 22:40
@MODERATOR

jedynym rozwiązaniem aby pozbyć się zapachu spirytusu jest... rozcieńczyć go wodą ;P

a tak serio spirytus bez zapachu nie istnieje

natomiast odwodnienie spirytusu do 100% jest drogie... bardzo drogie, a produkt taki jest jeszcze droższy (bodajże odwadniany sodem to rząd ceny jakieś kilka tysięcy za kilka ml)

co do mieszania z sub. zapachowymi, to chyba też bym nie przesadzał, ze stężeniem spirytusu, aby nie zniszczyć substancji zapachowej

a na koniec... nie lepiej kupić alkohol etylowy w pochu przykładowo ? bodajże jest on 96% (122zł /l) oraz 99,8% (172 zł / l )

3 gru 2009, o 02:50
@MODERATOR

Jak widzę te ceny z POCHu to mi się włosy pod pachą skręcają :) może wystarczy zwykły z monopolowego bo ma czystość spożywczą a zapach taki sam jak pochowski. No chyba, że musi być naprawdę czystość farm. to w hurtowniach farmaceutycznych ale prawdopodobnie jeszcze drożej niż w pochu :)

3 gru 2009, o 08:04
**

Drogo to nie jest aż tak bardzo. W sklepie kupisz 1l za 90 zł. Tu masz spirol z niską zawartością metanolu, to i kaca nie będzie na drugi dzień takiego.

3 gru 2009, o 23:29

GG:3716505

3 gru 2009, o 23:43
**

Ta? To zobacz ile musisz później tej mieszanki wywalić ( zanieczyszczenie benzenem ).

4 gru 2009, o 00:46

Ale to jest jedna z metod przemysowgo otrzymywania alkohlu o bardzo małym stopniu uwodnienia, i nie zostaje wcale dużo benzenu bo tworzy azeotrop z wodą o niższej temperaturze wrzenia niż azeotrop etanolu z wodą. Jeszcze jakby się miało kolumnę ;]

GG:3716505

4 gru 2009, o 12:02
@MODERATOR

A co wyście się tak na odwodnienie uparli? Nawołuję po raz wtóry o dokładniejsze czytanie (i nie tylko tematu ale i pierwszego posta), koledze chodzi o odWONNIENIE nie odwodnienie alkoholu.

4 gru 2009, o 19:13

tak zapach spirytusu to zapach spirytusu, ale my mamy ten spożywczy i będziemy go używać do rozcieńczania substancji zapachowych do testów sensorycznych :lol:
Substancje takie to np. aldehyd benzoesowy, kwas masłowy, fenyloetylowy wanilina, mentol, geraniol, kwas cynamonowy.
Zgodnie z normą ISO 5496 do rozcieńczania trzeba użyć 96,9% (V/V) wolny od obcych zapachów, nawet w niskich stężeniach :evil:
Przekopałem całą farmakopee i kilka preparatyk i ch..a znalazłem
Mam spożywczy i mam z niego zrobić taki jak wyżej macie jakiś pomysł?

8 gru 2009, o 22:23
@MODERATOR

No ten spożywczy nie ma żadnych obcych zapachów raczej (pewnie chodziło im o to, że ma to być czysty etanol a nie denaturowany innymi substancjami).
A co do stężenia, najpierw musiał byś znać dokładne stężenie tego spirytusu żeby ewentualnie go tam kroplą wody rozcieńczyć albo odwodnić przez dodanie kilku mg np. CaO.
Ale też nie sądzę, żeby ten 1% w którąś stronę miał jakieś istotne znaczenie.

8 gru 2009, o 23:10
@MODERATOR

95,6 % otrzymasz poprzez kilkakrotną destylację

a następnie odwadnianie za pomocą np. tlenku wapnia

lub zupełnie inaczej - destylacja: woda-benzen-alkohol

ale prawdę mówiąc, lepiej zakup sobie spirytus laboratoryjny i po kłopocie, w spirytusie spożywczym mogą być jeszcze dodatki różnego typu.

A destylacje i tym podobne zabiegi są całkowicie nieopłacalne ekonomicznie jeśli możesz dość tanio kupić już gotowca

więc w skrócie: kupujesz spirytus 96,9% lub więcej procentowy i rozcieńczasz wodą, natomiast nie idziesz w drugą stronę czyli zatężasz spożywkę ;)

8 gru 2009, o 23:12
@MODERATOR

8 gru 2009, o 23:14
@MODERATOR

Jak byk 95% I wszystkie spirytusy które widziałem w sklepach mają po 95-96%. 70% to już po rozcieńczeniu do poziomu który można normalnie pić :)
I po co płacić za odczynnikowy etanol ponad 100zł za litr jak spożywczy można kupić spokojnie za 6 dych/litr.
Nie babrał bym się w odwadnianie/destylowanie (a już napewno nie z benzenem) bo tylko tym można zanieczyścić etanol a wydaje mi się, że różnica stężeń do tych kilku % nie będzie miała większego znaczenia.

8 gru 2009, o 23:48
@MODERATOR

no to sądzę, że powinno wystarczyć

natomiast co do ISO czy to nie jest certyfikacja jakości produktu, a nie normy ?
a dokładniej mówiąc certyfikacja iso narzuca wytworzenie norm pracy, takich aby klient był zadowolony z produktu (a przynajmniej tak jest z ISO 19001)

rozumiem gdyby autor napisał zgodnie z EN-PN numer, należy użyć takiego i takiego spirytusu, ale samo ISO z tego co kojarzę , nie narzuca dokładnie sposobu działania, a jedynie pepierologie

9 gru 2009, o 00:37

Może bezwodny etanol i nie pobudza nerwów zapachowych ale to by wynikało z budowy chemicznej cząsteczki i jej bezpośredniego oddziaływania na receptor. A jak wiemy w powietrzu jest wilgoć, w komórkach naszego ciała woda - powąchanie nawet 99,8% etanolu nie jest możliwe ze względu na to co napisałem wcześniej. Więc tak czy inaczej, etanol ma zapach etanolu, może być co najwyżej bezwodny zamknięty w ampułce.

9 gru 2009, o 13:32

Słyszałem że kiedyś (głęboka komuna) jakiś doktorek chemii pędził spirytus lepszy od tego z Polmosu :) i tylko lekki zapaszek etanolu się unosił (w sensie czysty taki a nie jak z berbeluchy jakiej)
A co do pozbawiania etanolu zapachu to przy produkcji whiskey stosuje się opalane beczki dębowe i podobno bardzo dobrze odciąga zapach (były już takie domowe produkty imitujące szkocką na bazie taniej wódy robione w słoikach z opalonymi wiórami dębowymi). Tyle że tam mogło chodzić o usunięcie zapachu typowego dla bimbru czy też kiepskiej jakości trunku kupnego więc ręki nie dam sobie uciąć... Do czego jest ci potrzebny takowy produkt? Ma być czysty w sensie chemicznie czy miej jak najmniej intensywny w zapachu?

9 gru 2009, o 17:39

Ja mam bezwodny polmosowski spirytus, przed skażeniem miał 99,9% i wcale nie chłonie wilgoci tak, jakby się to na pozór wydawało. Tak że długo się można raczyć zapachem bezwodnego :P

10 gru 2009, o 08:40

A może odwodnić np. CaO i przedestylować??
Powinno zadziałać i stężenie etanolu pewno wzrośnie ;)

Kupie każdą ilość odpadów zawierających srebro, miedź (nawet zloto), po okazyjnych cenach, 1g = 0,4zł.

12 gru 2009, o 09:43

dzięki chłopaki teraz to są już jakieś konkrety:)

16 gru 2009, o 10:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]