Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
tester banknotów w TLC 
Autor Wiadomość

Post tester banknotów w TLC
interesuje mnie jaką długość fali emitują testery UV do banknotów? Zwykle w żadnych opisach to nie jest podane, znalazłem tylko przy jednym adnotacje że ma dwie lampy 254nm i 365nm ale cena to ok 300zł. Pytanie której lampy używają te tańsze :D 254 czy 365? Czy da się takich testerów w ogóle używać do oglądania płytek?

28 kwi 2010, o 23:03

Post Re: tester banknotów w TLC
b@rtek napisał(a):
interesuje mnie jaką długość fali emitują testery UV do banknotów? Zwykle w żadnych opisach to nie jest podane, znalazłem tylko przy jednym adnotacje że ma dwie lampy 254nm i 365nm ale cena to ok 300zł. Pytanie której lampy używają te tańsze :D 254 czy 365? Czy da się takich testerów w ogóle używać do oglądania płytek?

Testery banknotów emitują długość fali ok. 365 nm.

Do oglądania płytek jest potrzebna długość 254 nm, świeci płytka (jeżeli zawiera odpowiedni dodatek do żelu), a związek absorbuje promieniowanie co widać jako ciemna plamę. Dla związków fluorezujących lepiej jest stosować lempę o promieniowaniu 365 nm, wówczas świeci związek a tło (płytka) jest ciemna.

PS. Możesz podać namiary na tester, który posiada 2 lampy (254, 365 nm)?

1 maja 2010, o 22:06

http://www.glover.pl/produkty/tester_sld20_uvs.php to ten, który znalazłem, ale jak mówie cena nie niejs zachęcająca :D

3 maja 2010, o 13:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]