Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Co to jest ? Prośba do znających j. rosyjski. 
Autor Wiadomość

Post Co to jest ? Prośba do znających j. rosyjski.
Niedawno stałem się posiadaczem pewnego sprzętu i chciałbym wiedzieć konkretnie co to jest ?

Butla ma 48 cm długości, całość 60 cm.
Napis głosi: Углекнслота (ugljeknslota)
Przy poruszaniu butlą coś obija się o ścianki, nie lata jednak luźno po całym wnętrzu więc sądzę, że to rurka podpięta do zaworu co czyni z całości gaśnicę.

Starałem się znaleźć jakieś info przez google, jedyny sensowny wynik to ta strona: БИБЛИОТЕКА НЕФТЬ-ГАЗ

Z tekstu na stronie byłem w stanie zrozumieć niektóre słowa jak np. dioksan, ropa oraz to, że tekst traktuje o zagrożeniach pożarowych w laboratorium.

Stąd moje pytania:
czy dobrze wnioskuję, że jest to gaśnica ?
jeżeli tak to jakim środkiem gaśniczym powinna być napełniona i jakiego rodzaju pożary można nią gasić ?
czy można ją zalegalizować i nabić w pierwszym lepszym punkcie legalizacji gaśnic, jeżeli nie to gdzie najbliżej Krakowa i ile taka zabawa powinna kosztować ? (napisałem powinna bo wiem, że "może" kosztować w pierony i trochę)

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie należy przesadzać z demokracją. Nie chciałbym podróżować statkiem, którego kurs byłby określany głosowaniem załogi, przy czym kucharz i chłopiec okrętowy mieliby takie samo prawo głosu jak kapitan i sternik. -- William Faulkner

15 lis 2010, o 17:17

Jeśli jest tak stara na jaką wygląda i w dodatku produkowana niezgodnie ze standardami UE - na jaką wygląda ;p to raczej o legalizacji nie ma mowy, ale to tylko przypuszczenia. Jeśli chodzi o lokalizacje, to nie wierzę, że w Krakowie nie ma sklepów BHP - tam właśnie opiekują się takimi sprzętami.

15 lis 2010, o 20:03
*

15 lis 2010, o 20:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]