Witajcie. Jako iż chcę wytworzyć siarczan miedzi wg. przepisu z książki "Moje Laboratorium" pana Stefana Sękowskiego, nie wiem jak wytworzyć 30 cm3 25% kwasu azotowego. W zbiorach mam tylko kwas azotowy 65%. Możecie to dla mnie obliczyć (ja nie wiem jak) i napisać co mam zrobić?
8 lip 2013, o 17:13
Qwerty
Re: Jak mam rozcieńczyć?
Masz kwas azotowy, a nawet nie potrafisz wykonać podstawowych chemicznych obliczeń
_________________ panta rhei kai ouden menei
8 lip 2013, o 17:30
Lesiu
Ponieważ nigdy się w takie cudowanie z objętościami i stężeniami nie zagłębiałem ;/
8 lip 2013, o 17:32
Finkur
**
Poczytaj sobie o krzyżu stężeń i pomyśl, jak to obliczyć. To wbrew pozorom jest bardzo proste.
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
8 lip 2013, o 19:24
Qwerty
Lesiu napisał(a):
Ponieważ nigdy się w takie cudowanie z objętościami i stężeniami nie zagłębiałem ;/
Cudowanie? Wykazujesz się brakiem podstawowej wiedzy, którą można nabyć w gimnazjum... Opanuj podstawy, albo zrezygnuj z chemii, bo zrobisz sobie lub komuś krzywdę
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości