Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Reaktory ze stali nierdzewnej. 
Autor Wiadomość

Post Reaktory ze stali nierdzewnej.
Witam,
Chciałem zrobić rektory (szkło niestety szybko mi się tłucze ,a i są ograniczenia co do chłodzenia w nagłym przypadku, no jak komuś kolba w czaszy pękła to wie o co mi chodzi)
Można uzyskiwać różne ciekawe kształty i łączyć prosto aparature w całość z leprzą szczelnością. Nie jestem na Inżynierri Chemicznej tylko na 4sem TCH więc nie mam zbytnio pojęcia o Inżynierii.

Tutaj mam kilka pytań:

W jakich warunkach takich skrajnych może pracować stal nierdzewna? Chodzi mi bardziej o temp. pracy z stężonymi kwasami organicznymi (nie chodzi mi o kwasy mineralne bo wiem że nie wytrzyma) i co do łogów czy w wyższych temp poradzi sobie z 1M wodorotlenkiem ziem alkalicznych bez reakcji z Fe, Fe3C, S??? Zależy mi na "czystości" reakcji. Jaka jest mniej więcej przpuszczalność cieplna.

Jak jest ze spawaniem

Co uważacie na temat chromowania miedzi (układy chłodzące) za pomocą cynku jako podkładu. I czy ktoś ma sprawdzone proporcje dla tych reakcji elektrochemicznych, bo wiem że te książkowe czasem nie są idealne jeżeli nie używa się miedzi dostatecznej czystości.

Jak rozwiązać sprawę zaworów? niestety nigdzie nie widziałem nierdzewnych poniżej 1 cala.

Ogólnie cokolwiek może być chocby oznaczenie polulatrnego stopu lub strona internetowa z takową blachą w dobrej cenie.

Czy może nie bawić się i spróbować dostać reaktory segmentowe z jakichś laboratoriów przemysłowych? Chociaż obawiam się że mogą być dość drogie. nawet takie 2-3l.

I prosze nie piszcie szkoda zachodu bo jest szkło, mam dużo czasu teraz (koniec sesji) troszke funduszy i chciałem zrobić ciekawego ze znajomymi co do CV można by było sobie wpisać. Bo moi znajomi są na AiR PWR i są takimi zapaleńcami do tego jak ja do chemii więc chcemy razem stworzyć w pełni zautomatyzowane reaktory które będzie można ze sobą łączyć w dowolny sposób z innymi rzeczami jak krystalizatory, destylatory z własnym podgrzewaniem i temostatami po leki ze spiekami które by same przenosiły osad do np. eksykatora który by miał higrometr i kiedy produkt byłby suchy lub odpowiednio suchy do dalszej części syntezy przenosił go dalej.

Narazie mamy tylko projekty elektroniki i wyglad reaktorów (chodzi o kąty max porowatość, wyliczone dla lepkości ,wartości nasypowej itp itd.)
Teraz przyszła kolej na materiały niestety miałem tylko podstawy i nie znam się za bardzo a może ktoś z lub po ICh by się dołączył do projektu?

27 cze 2011, o 05:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]