Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Pierwiastki chemiczne 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post Pierwiastki chemiczne
Witam wszystkich!
Czy moglibyście wymienić mi wszystkie pierwiastki, które można pozyskać np. z baterii lub innych przedmiotów?
Czy w igłach do iniekcji jest czysty iryd, a w narzędziach chirurgicznych beryl?
Czy ktoś ma dobrej jakości zdjęcie plakatu układu okresowego pierwiastków Nowej Ery z ich zastosowaniem?

24 gru 2010, o 14:08

Stary, wszystko co Cię otacza to pierwiastki chemiczne połączone odpowiednimi siłami itd.

24 gru 2010, o 14:28

Jakby tak zdroworozsądkowo patrzeć, to w butelce wody mineralnej, masz DOSŁOWNIE cały układ okresowy. Prawdopodobieństwo, że wśród około 5 x 10^25 drobin (butelka 1,5 litra) znajdzie się każdy, nawet najmniej trwały atom, jest niemal równe 100%.

24 gru 2010, o 18:47

Czystych pierwiastków używa się bardzo rzadko. Beryl jest koszmarnie trujący, więc nie masz szans na to, że z niego będą narzędzia chirurgiczne. Gdyby igły iniekcyjne były z irydu, to jedna kosztowałaby kilkadziesiąt złotych...

24 gru 2010, o 22:11
@MODERATOR

No dobra, a czy w bateriach litowych jest czysty lit, a w bateriach niklowo-kadmowych lub niklowo-metalowo-wodorkowych nikiel?

25 gru 2010, o 13:20

Wszystkie baterie działają na zasadzie soli.... Więc nie ma tam czystego litu (no może w śladowych ilościach) tylko sole tegoż metalu...

Jeśli masz 15 lat i myślisz że fajnie jest zrobić sobie w domu jakiś potężny materiał wybuchowy - to stań pierw twarzą do ściany i walnij w nią głową z całej siły, jak nie pomoże to wiedz że niebawem będziesz podcierać tyłek łokciem...

25 gru 2010, o 13:29

W bateriach litowych jest lit, bo sam go pozyskiwałem z takiego źródła. Jest pozwijany razem z jakimś izolatorem w rulon
W sensie metaliczny - bardzo bym prosił o scalenie, bo nie dopisałem tego a jest to ważne.

25 gru 2010, o 20:34

W nowych jest lit. Energia jest wydzielana w procesie jego reakcji z czymśtam.

26 gru 2010, o 00:33
**

http://www.youtube.com/watch?v=BliWUHSOalU

26 gru 2010, o 02:37
@MODERATOR

Aktus, mam pytanie, czy bateria energizera z filmiku może być innej firmy (np. Panasonic)?

26 gru 2010, o 20:31
@MODERATOR

Post odp.
Słuchaj kolego, jeśli masz coś sensownego na myśli to napisz..... inaczej lecimy do śmieci z tym tematem forum ma pewien poziom.....
eko

27 gru 2010, o 02:16
@MODERATOR

Po co Ci właściwie pierwiastki? Dużo ciekawsze w perspektywie doświadczeń są związki chemiczne. :wink:

Poczytaj sobie kolego Sękowskiego - szczególnie Pierwiastki w moim laboratorium, część I i II. Masz tam przepisy na wydzielenie czystych związków niektórych pierwiastków lub samych pierwiastków z różnych materiałów codziennego użytku. Niestety duża część z tych przepisów jest nieopłacalna lub nieaktualna, ale warto poczytać. :wink:

Rzadsze pierwiastki takie jak iryd czy beryl raczej nie znajdziesz na ulicy... :) Te trzeba już kupić.

27 gru 2010, o 19:26
@MODERATOR

Elmo, a masz link do Pierwiastki w moim laboratorium część II Sękowskiego? Mam tylko część 1.

28 gru 2010, o 15:29
**

Moje laboratorium-2 części ;)

28 gru 2010, o 16:53
@MODERATOR

W latach 80-tych wyszła druga część Pierwiastków. Linka nie mam, ale polecam poszukać w dobrych bibliotekach. :wink: Są tam ciekawe pierwiastki takie jak cer, złoto, wolfram, molibden, selen itp.

28 gru 2010, o 17:14
@MODERATOR

28 gru 2010, o 17:43

Jezu, człowieku! Ta książka jest na chomikuj.pl, i innych stronach. I zaskoczę Cię, w bibliotekach. Ja mieszkam w małym mieście, a jest tam z 20 książek Sękowskiego. Tę książkę można też kupić na allegro. Poza tym schemat elektroliz jest prosty: Bierzesz sól, stapiasz ją, lub robisz roztwór, podłączasz do elektrod(ważne jest z czego są zrobione) właściwe napięcie i natężenie i czekasz. I na elektrodach wydzielają się produkty.

I tu masz linka do "Moje laboratorium część II" bo już 2 osoby pytały:
http://chomikuj.pl/elektryk502/Dokument ... 077847.pdf

Jakby ktoś nie umiał znaleźć, to jest w folderze "Stefan Sękowski", trzecia pozycja od góry. I przepraszam za zły link(właściwie to co jest za linkiem), pobierałem sobie i źle wkleiłem.

28 gru 2010, o 18:41
@MODERATOR

Quatz, szukałem w google i w bibliotece w Łodzi i były tylko inne części Sękowskiego, a pierwiastków cz.2 nie było. Na allegro też nie ma. Jeżeli miałbyś link do części drugiej to prosiłbym o podanie go.
Cytuj:
I tu masz linka do "Moje laboratorium część II" bo już 2 osoby pytały:
http://chomikuj.pl/elektryk502/Dokument ... 077847.pdf
Poza tym chodzi mi o drugą część Pierwiastków w moim laboratorium, a nie Moje laboratorium cz.2.

28 gru 2010, o 19:45

"Pierwiastki "? No to chyba " pierwiastki w moim laboratorium" jak już, a i ta książka miała tylko jeden tom.
A co do e-booków to daleko szukać nie trzeba, a z głową :
http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=11077

Większość jak sądzę książek S.Sękowskiego i nie tylko.

Pozdrawiam,

28 gru 2010, o 21:49
@MODERATOR

ta książka miała tylko jeden tom.

No przecież mówię, że są dwa tomy! Sam czytałem! Sądzicie, że zwidy miałem czy co!? :x

mar28 napisał(a):
Elmo, a masz tą książkę?

Nie mam. Ja ją znalazłem w bibliotece. Jeżeli mieszkasz blisko jakiegoś miasta wojewódzkiego to możesz poszukać w bibliotece wojewódzkiej - powinno być...

28 gru 2010, o 22:07

No przecież mówię, że są dwa tomy! Sam czytałem! Sądzicie, że zwidy miałem czy co!? :x

A to przepraszam, chociaż muszę przyznać, że jestem zaskoczony, nigdzie nie widziałem tej książki. W wolnym czasie poszukam w bibliotekach u siebie w mieście w bibliotece miejskiej.

O! widzisz właśnie znalazłem, w bibliotece uniwersyteckiej Wrocławia, a nie mogęłm znaleźć bo tytuł brzmi "Pierwiastki w moim laboratorium - ciąg dalszy" a pod hasłem cz. II nic nie wyskakiwało ;(

PS. Proszę administratora o scalenie, z moim poprzednim postem.

28 gru 2010, o 22:28

A to przepraszam, chociaż muszę przyznać, że jestem zaskoczony, nigdzie nie widziałem tej książki. W wolnym czasie poszukam w bibliotekach u siebie w mieście w bibliotece miejskiej.

O! widzisz właśnie znalazłem, w bibliotece uniwersyteckiej Wrocławia, a nie mogłem znaleźć bo tytuł brzmi "Pierwiastki w moim laboratorium - ciąg dalszy" a pod hasłem cz. II nic nie wyskakiwało ;(

PS. Proszę administratora o scalenie, z moim poprzednim postem.

28 gru 2010, o 22:28
@MODERATOR

O! widzisz właśnie znalazłem, w bibliotece uniwersyteckiej Wrocławia, a nie mogłem znaleźć bo tytuł brzmi "Pierwiastki w moim laboratorium - ciąg dalszy" a pod hasłem cz. II nic nie wyskakiwało ;(

Ja ze swojej strony też przepraszam w takim razie. Chodziło mi oczywiście właśnie o "Pierwiastki w moim laboratorium, ciąg dalszy". :wink:

28 gru 2010, o 23:43
@MODERATOR

Słuchajcie, no to ma ktoś w końcu tą książkę w pdf lub wie gdzie ją kupić w Łodzi?

30 gru 2010, o 18:24
@MODERATOR

Na forum jest osobny dział a w nim temat mini SEKS. i tam znajdziesz wszystkie książki Sękowskiego.

30 gru 2010, o 19:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona