Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Cytrynianożelazian sodu 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2012, o 18:01
Posty: 421
Post Cytrynianożelazian sodu
Ostatnio udało mi się zrobić ciekawy związek kompleksowy – cytrynianożelazian sodu.
Dla zainteresowanych podaję przepis na otrzymanie wyżej wymienionego związku kompleksowego żelaza, który można otrzymać z ogólnodostępnych składników.

Potrzebne odczynniki:
- kwasek cytrynowy jednowodny - 87,5g
- wodorotlenek sodu - 50g
- siarczan żelaza II - 70,8g
- woda destylowana – 100g

Użyte substraty powinny być czystości min. czyste.

Potrzebny sprzęt:
- zlewka plastikowa 500ml
- szklana bagietka (zamiast bagietki wskazane jest użycie mieszadła magnetycznego)
- waga precyzyjna
- strój ochronny
- okulary ochronne

Opis syntezy:
Do plastikowej zlewki wlewamy 100ml wody i rozpuszczamy w niej 87,5g kwasku cytrynowego.
Następnie cały czas mieszając zawartość zlewki zobojętniamy kwasek cytrynowy 10 porcjami NaOH, w sumie należy zużyć 50g substratu. Jest to proces silnie egzotermiczny. W pewnym momencie zawartość osiągnie 100*C i zagotuje się. Należy zrobić 10 minutową przerwę i kontynuować zobojętnianie małymi porcjami NaOH z zachowaniem zasad bezpieczeństwa BHP. Mieszanie całości na mieszadle magnetycznym znacznie ułatwia pracę. Następnie, do gorącego roztworu, wsypujemy 70,8g jednowodnego siarczanu żelaza (II). Kolor mieszaniny zmienia się z bezbarwnego na ciemnozielony. Mieszamy jeszcze około 20 minut. Przelewamy zawartość zlewki do szczelnego pojemnika plastikowego (np. butelki typu PET), zakręcamy i odstawiamy na 4 dni w chłodne miejsce.
Nie powinno się stosować szklanych naczyń, ponieważ może to utrudnić wyjęcie skrystalizowanej substancji. Po 4 dniach pora wysuszyć wykrystalizowany produkt. Przy dobrej, słonecznej pogodzie zajmuje to 3 do 4 dni. Wysuszony produkt należy przechowywać w szczelnych plastikowych naczyniach. Wydajność reakcji ok. 146g.

Wnioski z obserwacji:
- związek ten jest higroskopijny, chłonie wilgoć z powietrza,
- jest trwały termicznie, wytrzymuje kilkuminutowe gotowanie w temperaturze 100*C,
- słońce, a zatem promieniowanie UV nie powoduje rozkładu kompleksu.
- uwodniony kompleks ma barwę jasnozieloną, bezwodny - brunatną.

Poniżej link, gdzie można obejrzeć zdjęcia.
http://tnij.at/cytryninano


24 lip 2017, o 13:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..