Znacie jakieś warte zakupu książki z wieloma dobrze opisanymi doświadczeniami lub preparatyką na wysokim poziomie?
Sam zaczynam właśnie "przygodę" z chemią doświadczalną we własnym wykonaniu - wcześniej bardzo długi była sama teoria, przygotowanie do olimpiady z chemii, oglądanie filmików w internecie lub wykonywanie doświadczeń na lekcjach, czy kółku chemicznym... ale znając teorię przyszła pora na praktykę - stąd moje pytanie
12 mar 2019, o 20:43
Gbeyo
Re: Książki i podręczniki z doświadczeniami
Cała seria książek Stefana Sękowskiego. Łatwo dostępne i tanie. Zwłaszcza polecam "Bazar chemiczny" i "Drugi bazar chemiczny". "Doświadczenia chemiczne" wydawnictwa Adamantan. Książka wydana już sporo lat temu, ale można dostać czasem z drugiej ręki.
13 mar 2019, o 10:04
Chemiczny_świr
Dziękuję
13 mar 2019, o 13:54
mrtimelord007
Dobrym polecania może być też "Preparatyka organiczna" Vogela - stoi na dobrym poziomie. Również mogę polecić, nieco starszą już książkę z preparatyki nieorganicznej - "Handbook of preparative inorganic chemistry" Brauera. Z polskiej literatury podobno Supniewski (nieorganika) jest jeszcze dobry, ale nie czytałem, więc się nie wypowiem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 34 gości