Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
destylacja próżniowa 
Autor Wiadomość

Post destylacja próżniowa
Witam

Interesuje mnie proces destylacji pod zmniejszonym ciśnieniem.
Moim celem jest uzyskanie wewnątrz aparatury ( szlifowej) podciśnienia rzędu 20mmHg.
Jakie podćiśnienie można uzyskać stosując pompki wodne szklane a jakie metalowe ?
Czy jest inny sposób pomiaru podciśnienia wewnątrz ukałdu, niż montowanie wakuometru na wężu pompki ?

pozdrawiam
kempek

28 lis 2005, o 19:04
Jeżeli wiesz co ci destyluje to ciśnienie "odczytasz" na termometrze umieszczonym w nasadce destylacyjnej. Jest to o tyle lepsze, że ciśnienie w kolbie destylacyjnej jest wyższe niż w odbieralniku. Problem w tym zwykle nie masz pewności co ci destyluje...
Ciśnienie pompki bardziej chyba zależy od jej konstrukcji, niż materiału. Cięzko będzie ci utrzymać 20mmHg - to już w zasadzie minimalne ciśnienie jakie dają pompki wodne.

28 lis 2005, o 19:26

Aha, gwoli ścisłości, chodzi Ci oczywiście o ciśnienie 20mmHg. PODciśnienie 20mmHg wytworzysz ustami.

28 lis 2005, o 19:36

Gwoli ścisłości to chodzi mi o podciśnienie.
Nie wiem czy wytworze ustami, a nawet jeżeli, to nie wyobrażam sobie aby podciśnienie w układnie utrzymywać " ustami". Rozumiem jednak , że to tylko metafora mająca ukazać że jest to łatwe do uzyskania. 8)

Metoda z termometrem nie wydaje mi sie być zbyt szczęśliwa, choć nie przecze - jest to jakieś rozwiązanie.
Czekam na następne propozycje

pozdrawiam
kempek

28 lis 2005, o 20:57
To nie metafora, ciągle uważam, że chodzi Ci o ciśnienie (w domyśle absolutne) 20mmHg. Wtedy podciśnienie wynosi 740mmHg.
Podciśnienie 20mmHg to ciśnienie 740mmHg. Ciśnienie atmosferyczne osiąga takie wartości (tzw. niż).

28 lis 2005, o 22:35

i słusznie, z kolei nadciśnienie to ciśnienie powyżej 760 mmHg, np 20 mmHg nadciśnienia to 780 mmHg :)

28 lis 2005, o 22:48

Wiec jeżeli w syntezie podano:

Cytuj:
Główna frakcja destylowała w 65-70*C/20 mmHg

To mam rozumieć że destylowała przy ciśnieniu niższym o 20mmHg od atmosferycznego a nie bezwzględnym :/ ?

Czy możliwe żeby róznica temperatury wrzenia cieczy w ciśnieniu atmosferycznym i w podciśnieniu 20 mmHg rózniła się o 100*C ?

pozdrawiam
Kempek

5 gru 2005, o 21:20
nie, frakcja głowna destylowała przy 20 mmHg ciśnienia rzeczywistego, a nie przy 740 :) Co to byłaby za próżnia????????

5 gru 2005, o 22:22

20 mm Hg to powinieneś nawet wyciągnąć pompką wodną.

6 gru 2005, o 14:03

Pozwolę sobie przytoczyć wypowiedź jednego z uzytkowniików na liście dyskusyjnej chemfan'u :

Cytuj:
Uzyskiwana próżnia zależy od ciśnienia wody w kranie oraz od jakości łączących węży. Kiedyś robiłem pomiary naszych pompek. Mamy dwie szklane pompki Pyrex i dwie metalowe produkcji polskiej. Ze szklanych w godzinach "optymalnego" ciśnienia wody w rurach czylo koło godziny 17-18-tej udało się zejść do 15 mm Hg, a w metalowych do 25 mm Hg. W praktyce jednak po przyłączeniu tego do nawet dobrej jakości aparatury szklanej z 4-5-cioma szlifami ciśnienie wzrasta do ok 50 mm Hg, bo pompki wodne mają kiepską "siłę ciągu". Z kiepską aparaturą szklaną i w warunkach destylacji myśle że osiągasz "próżnię" w okolicach 100 mm Hg.

Obawiam sie że może to być racja.
Poza tym, aby frakcja rzeczywisice oddestylowała w podanej temperaturze musi być podane ciśnienie, więc trzeba je mierzyć :/

Firma Conbest ma w swojej ofercie pompki wodne oraz strumienice - wyglądają tak samo - ktoś wie czym się różnią ?
Mają 3 modele; plastikowa, metalowa bez manometru i metalowa z manometrem.
Niestety nie udało mi się od nich wydusić jak skuteczne są te wynalazki.

Widziałem również, że do destylacji próżniowej - w celu równomiernego wrzenia destylowanej substancji stosuje się tzw kapilarę, łączącą dno naczynia z powietrzem atmosferycznym. i Tutaj kolejny cytat z listy dyskusyjnej:

Cytuj:
Wszystko było OK bo nie miałeś próźni. Ta rurka to kapilara. Potrzebna jest do tego żeby tworzyć "źródła kawitacji" w cieczy. Jak tego nie ma to mieszanina będzie ci wrzała "skokowo" i całe duże ilości cieczy będą bluzgały do odbieralnika co oczywiście odbierze sens całej operacji. Obecnie nie stosuje się już kapilar, a zamiast tego używa się mieszadeł magnetycznych, które bez-kontaktowo mieszają destylowaną ciecz.

Czy rzeczywiscie mieszadło magnetyczne może zastąpic kapilare ?
Jeżeli tak, to ma to tę ogromną zaletę że akpilara nie " zabiera " nam próżni :P

pozdrawiam
kempek

6 gru 2005, o 15:25

Mam niecny plan wykorzystać do zasilania pompki wodnej myjkę wysokociśnieniową (tzn. sprężarkę z niej ) i zrobić zamknięty obieg wody bo jeśli będę miał pracować przez dłuższy czas używając wody z kranu to mnie rodzice zabiją jak dostaną rachunek :roll:

i tu nasuwa się moje pytanie czy strumień wody z takiej myjki wysokociśnieniowej nie będzie za silny i nie rozwali mi pompki wodnej, po prostu mam okazje kupić dość niedrogo taką myjkę i możliwość sprawdzenia będe miał dopiero po zakupie, a nie chce pieniędzy w błoto wyrzucić :?

Co o tym myślicie ??

Pozdro
A-d

27 lut 2006, o 19:54

Pompa myjki daje stanowczo za duże ciśnienie i prawdopodobnie będzie miała za małą wydajność (litry na godzinę). Najlepiej kup pompę ogrodową (ze 200 zł). Musi ona dawać ciśnienie 2 - 3 bara przy wydajności odpowiadającej wymaganiom pomki wodnej. Przykładowo, używana przeze mnie pompka wodna (plastikowa, f-my Kartell) pobiera 400 litrów na godzinę. Problemem przy pracy w obiegu zamkniętym może być nagrzewanie sie wody, powodujące spadek próżni. Przy wyborze pompy należy pamiętać, że podane na tabliczce parametry dotyczą zwykle "skrajnych" punktów jej charakterystyki. Dla podanego przykładu dane pompy moga być: wys. podnoszenia - 40m, wydajność 700 l/h. Myjkę odradzam.

27 lut 2006, o 21:47

Dzienki za odpowiedź wychodzi na to że bede musiał poszukac sobie innej pompy, no nic szkoda bo ta myjka była za 80 czy tam 90zł :cry:

Pozdro
A-d

27 lut 2006, o 23:54

odnosnie pompek: ja w kompie mam pompke 600l/h i dalimy za nią 40 zeta. taka akwariowa ale podejzewam ze bedzie za slaba...

28 lut 2006, o 08:03
@MODERATOR

A wlasnie a propo tych pompek (doprowadzajacych wode do chlodnicy) to czy do tego celu wystarczy taka pompka akwariowa za 40zl? Ma ona wydajnosc bodajze 600l/h

30 gru 2006, o 22:49

taka pomka akwariowa bardzo dobrze nadaje się do napędzanie obiegu wody w chłodnicy

mam też pytanie czy każda chłodnica na szlify nadaje się do destylacji pod zmniejszonym ciśnieniem np te 20mm Hg?? Mam chłodnice na szlify ale to szkło jest takie jakoś dziwnie cienkie a nie chciałbym jej zniszczyć :?

pozdro
A-d

10 mar 2007, o 20:52
Zasłużony dla forum

Pewnie nie każda, ale możesz śmiało jechać na tej swojej pod próżną,
ja mam 3 i na każdej juz destylowalem pod zmniejszonym ciśnieniem i nic sie nie działo specjalnego, w końcu jak by nie było to w środku jest walec, a takie ułożenie w przestrzeni wytrzyma większe ciśnienie, wiec moim zdaniem możesz smiało jechać :wink:

10 mar 2007, o 21:01

dzięki mam nadzieje ze masz racje :D do chłodnic mam okrutnego pecha i ciągle mi się coś z nimi niedobrego dzieje :lol:

10 mar 2007, o 21:05
Zasłużony dla forum

Mówie jak jest u mnie, ja biore próżnie z kompresora
wiec jest sporo wyższa od tej z pompki wodnej i jakos szkło sie
trzyma :D :wink: Problemy mam za to z redukcjami, a raczej ich
brakiem :wink:

10 mar 2007, o 21:22

no redukcje to swoją drogą jest problem :lol: jaki to jest kompresor i mniejwięcej jakie ppodciśnienie można z niego uzyskać ?

10 mar 2007, o 21:56
Zasłużony dla forum

Hehe zwykły agregat z lodówki, a jestem hardcoreowcem i jade bez wakuometra na wyczucie ;) Ale musze wreszie o jakis sie postarać :p

PS. Pompka ze zdjęcia jest całkiem zmodyfikowana i ma wpieron filtrów :wink:

Załączniki:
PP130397.JPG
PP130397.JPG [ 58.64 KiB | Przeglądane 8548 razy ]
10 mar 2007, o 22:41

hehe taki agregat to chyba zbyt duzego podcisnienia nie zrobi :p

pompką wodną zagotowałem wode o temp ok 20*C

pozdro
A-d

10 mar 2007, o 23:19

Nom w sumie matey.. mógłbyś podać przy ilu stopniach da się takim agregatem wodę zagotowac.. to by było bardzo wartościowe info.. ;) Ale myślę że więcej wyciągnie niż pompka wodna...

10 mar 2007, o 23:52
Zasłużony dla forum

w takim razie bede musial sprawdzić dokładnie i powiedzieć ;) ale to przy okazji :wink:

11 mar 2007, o 00:53

jak się okaże że agregacik wyciądnie ok 20mm Hg to będe miał tańszą alternatywe do pompki wodnej <pompa>

w takim razie czekam na wyniki testu kiedyś przy okazji :D

11 mar 2007, o 11:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona