Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Łaźnia chłodząca, mieszadło magnetyczne 
Autor Wiadomość

Post Łaźnia chłodząca, mieszadło magnetyczne
Czy ktoś z was robił, wie jak wykonać łaźnię chłodzącą?
Po głowie chodzą mi 2 rozwiązania.

1. Ogniwa Peltiera "przykleić" do naczynia, do którego będzie wlewana wstępnie schłodzona mieszanina oziębiająca np. woda z chlorkiem wapnia.
Czy kilka takich ogniw mogłoby mieć jakieś realne zastosowanie?

2. Z lodówki zdemontować moduł chłodzący i zbudować coś co działa na podobnej zasadzie co łaźnia grzejna, z tym, że zamiast grzałki byłyby rurki przez które przepływa chłodziwo, a w wypadku niezmieszczenia się całego systemu rur z modułu chłodzącego (co jest pewne), tylko część umieścić w naczyniu robiącym za łaźnię, a resztę wyizolować termicznie np. styropianem by zminimalizować straty energii.

Druga sprawa dotyczy mieszadła magnetycznego. Powiedzmy, że wykonałem je metodą wykorzystującą wiatrak i przyklejone do niego magnesy neodymowe, a mieszadełko kupię. Czy ten patent zadziała razem z kolbami okrągłodennymi, a dokładniej czy mieszadełko nie będzie uderzało o ścianki kolby - sukcesywnie ją uszkadzając?
Czy rozwiązaniem może się okazać tutaj zakup mieszadełka owalnego otoczonego w PTFE, tabletkowego albo kulkowego?
Co do tego ostatniego to potrafi ono wytworzyć sensowny ruch wirowy bo z tego co wiem sfera ma najmniejszy opór aerodynamiczny, a to opór pomaga porwać cząsteczki cieczy i wytworzyć wir?
Bardzo interesuje mnie również na jakiej zasadzie wybiera się mieszadełko do reakcji?
Na forum wyczytałem, że magnesy neodymowe działają do 80°C, ale na wiki można wyczytać iż "Maksymalna temperatura pracy spiekanych magnesów neodymowych waha się od 80 do 200 °C" Zakładaam, że magnes w mieszadełku magnetycznym w PTFE działa do 200°C, a wie ktoś jak to jest z magnesami w dyskach twardych?

24 cze 2014, o 01:40

Post Re: Łaźnia chłodząca, mieszadło magnetyczne
Jeżeli chodzi o łażnię chłodzącą to myślę, że ogniwa Peltiera są nie najlepszym rozwiazaniem, biorą dużo prądu i jak masz jedna stronę płytki zimną to ta druga się nagrzewa i musi być chłodzona - konieczne są radiatory z wentylatorami, co zwiększa koszt wykonania...

Sam myślę o łaźni chłodzącej zrobionej z lodówki...
Cały mechanizm zostałby tak jak oryginalnie jest w lodówce, tylko powierzchnia chłodząca (te rurki z wnętrza lodówki byłyby wyrzucone) a w ich miejsce przyłączona byłaby do do sprężarki spirala wykonana z miedzianej rurki.
(kurki byłyby blisko siebie i w małej oblętości co skutkowałoby otrzymaniem niskiej temperatury) Co o tym myślicie ??
ps. innym problemem byłoby po zlutowaniu powtórne napełnienie instalacji gazem, może takim do zapalniczek :lol: ??

Co do mieszadła magnetycznego to jest opisane w sieci jak je wykonać.
Największym według mnie problemem jest płynne sterowanie, w zależności od wielkości wentylatora i napięciu jakie potrzebuje jest wymagane odpowiednie sterowanie...

Zapraszam
http://www.odczynniki.pl.tl

24 cze 2014, o 09:15

Moje mieszadełko magnetyczne składało się z PC fan-a bez skrzydełek(zepsuty wiatrak z ułamanym skrzydełkiem), magnesiku neo z dysku , pod spód przykleiłem korki gumowe z myszki do ścierania-większa stabilność. Na wierzch drewniane kosteczki jako dystans i płytka cd jako stolik. Jako element mieszający - magnes sztabkowy neodymowy w rureczce z miękkiego PCV.
Efekt rewelacyjny ! Nie chciało mi się tylko robić układu regulacyjnego , bo wtedy było by miodzio :roll:

24 cze 2014, o 16:13

Ale jako mieszadełko bezpieczniej użyć czegoś pokrytego teflonem. Właściwie to chodziło mi tylko o to czy mieszadełko o takim [img]url=http://www.lab-szklo.com.pl/etc/files/3-10-04.jpg[/img]kształcie może uszkadzać kręcąc się kolbę okrągłodenną, zakładając, że właśnie w niej byłaby mieszana ciecz.
2. Na jakiej zasadzie dobiera się kształt mieszadełka? W internecie można znaleźć praktycznie każdy kształt mieszadełek.
Jeżeli mam zamiar robić to w kolbie okrągłodennej to może lepsze będzie coś takiego:
Obrazek - wyeliminowanie uderzania o ścianki naczynia.
A czy mieszadła Obrazek są w stanie wytworzyć odpowiedni wir? Bo jak już pisałem kula ma najmniejszy opór aerodynamiczny, więc i skuteczność powinna być najmniejsza. Jak to jest.
Z góry dziękuję za odpowiedź

25 cze 2014, o 22:34

Ja w okrągłodennej mieszałem zwykłym, prostym mieszadełkiem i szło całkiem nieźle, nawet lepiej niż czasami w zlewce czy kolbie stożkowej.

25 cze 2014, o 22:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]