Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Co można kupować a czego nie - polskie prawo 
Autor Wiadomość
@GŁÓWNY MODERATOR

Post Co można kupować a czego nie - polskie prawo
Szperając po kartotece prawnej Sejmu (chciałem zobaczyć aktualny wykaz środków na które potrzebne jest zezwolenie) znalazłem, że tak naprawdę zabronione są tylko prekursory typu I-R, środki odurzające i psychotropowe i na nie trzeba rzeczywiście dużo zaświadczeń i papierów. Natomiast nie ma ani słowa o tym że nie można na zwykła fakturę na osobę prywatną (!!!!!!) kupić bezwodnika octowego (!!!!). Jedyną formą kontroli jest zaświadczenie o celu użycia i ilości zakupionej dla substancji żrących, toksycznych i szkodliwych ale to standard - to samo co z prekursorami biopaliw i np. kwasem siarkowym.Jeśli niektórzy z was temu zaprzeczą, to słusznie - to prawo weszło dopiero niedawno, akt na temat zakazu handlu pewnymi substancjami (wśród których był m. in. eter dietylowy, a który ja kupiłem na fakturę szkoły i nikt się mnie o nic nie pytał) zniesiono dopiero niedawno, zdje się że pod koniec 2001 roku.Czyżby Polska stała się chemicznym rajem????

19 kwi 2004, o 23:41
@ADMINISTRATOR

Mam niedaleko. Przejde sie do POCh'u u mnie w Gliwicach to zobacze jak to wyglada :)PozdrawkaTchemik

20 kwi 2004, o 00:18
Wszystko zależy od sklepu w którym się kupuje.Ponoć w niektórych sprzedają kwasy tylko na firmę. Ja natomiast spotkałem się z sytuacją ża pani w sklepie nie chciała mi sprzedać chloranu potasu bez oświadczenia twierdząc że jest na liście prekursorów :szok: .

20 kwi 2004, o 13:48
@GŁÓWNY MODERATOR

Wiadomo ludzie są niedoedukowani... zwłaszcza ci w mniejszych sklepach. Jednak w POCh mają informację na bieżąco np. ja kupiłem eter dietylowy 250 ml bez żadnego oświadczenia a kiedy,ś był na liście związków na które trzeba było mieć zezwolenie.PS Tchemik powiedz co to są te prekursory I-R :D Bo mi to brzmi jak jodowane pochodne związków psychotropowych które można zredukować do czystych związków, w końcu to I-R czyli Jod-Reszta Związku :DPrzynajmniej tak mi się zdaje, widziałem wzory na Rhodium i tam często otrzymują najpierw jodowane pochodne a potem je redukują do podstawowych związków.

20 kwi 2004, o 13:55
@GŁÓWNY MODERATOR

Trochę nowego info... chloranu nie chcieli ci sprzedać bo kiedyś był w wykazie związków szkodliwych. Masz tu link, jest pod nim wykaz środków szkodliwych i toksycznych, które kiedyś nie były dopuszczone do handlu:http://adeviq-spin.com/toxic.html

20 kwi 2004, o 14:52
chodzi o prekursory do narkotykówTam jest kwas solny aceton nadmanganian potasu chloran potasu a nawet chyba etanol!!!!

20 kwi 2004, o 16:58
@GŁÓWNY MODERATOR

No właśnie... a przecież teraz z kupieniem tego nie ma najmniejszego problemu. Ja kupiłem na szkołę na fakturę eter, kwas solny, azotowy, siarkowy, wodorotlenek wapnia, perhydrol - eter jest w wykazie 1 więc jest bardzo prawodpodobne że można kupić nawet bezwodnik octwy, a już na pewno kwas octowy lodowaty (99%).

20 kwi 2004, o 17:12
w mojej szkole nie wyszedłby taki numerChyba przy wypisywaniu faktury musisz podać imie i nazwisko

20 kwi 2004, o 17:55
@GŁÓWNY MODERATOR

W jakim sensie? :D że nie podaliby ci numeru NIP? Poza tym ja nie kupiłem tych odczynników za pieniądze szkoły żeby je sobie zabrać tylko żeby kupić dla szkoły - za jej pieniądze! (mają problemy z transportem)

20 kwi 2004, o 18:37
z NIP-em to tylko marzyć mogeale jak dostane to tylko do sklepu zapinam i kupuje wszysko na co mam haj i potrzebuje

20 kwi 2004, o 22:54
No wlasnie. A do faktury potrzebuja NIP. A zwykla osoba ma przeciez NIP wiec moze i mozna kupic .... A w sklepach nie pytaja czy to dla szkoly czy co.... Zreszta rzad powinien zrozumiec ze zadne ograniczenia nie uniemozliwia ludziom dostepu do kwasu siarkoweg, KMNO4 i wielu innych... W najgorszym razie bedziemy kupowac przez internet od kogos kto ma pozwolenie:) PS. Jak ktos sie chce wysadzic to i tak to zrobi. Poza tym ile bylo znowu takich przypadkow zeby ktos wysadzil siebie ZROBIONYMI PRZEZ SIEBIE materialami? Jak ktos sie tym zaczyna zajmowac to zaczyna sie tez znac ... i przestrzegac bhp...

20 kwi 2004, o 23:13
@GŁÓWNY MODERATOR

No właśnie :D Jeśli ktoś siębierze za WYTWARZANIE MW to w przepisach jest tyle "Ostrożnie!!! substancja niebezpieczna", "ŻRĄCE!", "Zachować szczególną ostrożność" itd. że na pewno nie zrobi niczego co mogłoby zagrozić jego życiu. Najczęściej zabijają się durne chłopaczyny bez przygotowania, które usiłowują rozpiłować niewypał nie wiedząc że to coś w środku może wybuchnąć pod wpływem tarcia. Wypadków wśród piromanów w zasadzie nie ma a jeśli są to albo giną samotnie więc nikt o tym nie wie albo udaje im się przeżyć bez większych obrażeń.Pozostaje problem np. bezwodnika octowego, ale tu wiem że i tak przeciętny obywatel nie umie zrobić za jego pomocą narkotyków, a jeśli już - to i tak by go skądś zdobył, a tak - to przynajmniej zasili skarb państwa podatkiem VAT :D . Natomiast raczej słabi nauczyciele w podstawówkach i gimnazjach i nieuczenie o trujących bądź wybuchowych substancjach w szkole wydatnie zwiększa niewiedzę na temat "jak zrobić narkotyki i MW". No a poza tym jeśli ktoś jest na tyle dobry z chemii by interesować się MW to jest również wystarczająco dobry by robić to w miarę bezpiecznie.

20 kwi 2004, o 23:29
hehe a ja jestem nie pełno letni i mi niechcieli sprzedac Saletry potasowej
hehe a mam 17 lat a kuzyn ma 14 i mu kurde sprzedali nie rozumie tego!!
Przeciesz zabawa z Saltetrą jest bezpieczna jak sie zna choc troche chemie a on nie ma nawed pojecia

30 lip 2004, o 08:38

To nie od tego zależy, czy jesteś pełnoletni czy nie tylko od "widzimisie" sprzedawcy(jesli chodzi o saletre p. bo ponoc amonowa jest kontrolowana). Głupie jest przekonanie ludzi na temat piro, co raz bardziej sie utwierdzam w przekonaniu, ze niewiedza rodzi glupotę...
Dla przeciętnego obywatela, to kazdy kogo to interesuje jest terrorystą :roll: Przykre to jest, ale ludzie tak myślą, niestety...

dav

30 lip 2004, o 10:57
EE... pamietam jak mialem 11 lat z bratem poszedłem po saletre i baba niechciała sprzedac to brat zaczoł mowic na caly sklep ze przeciez niema zadnego zakazu i ze to bezprawie (był odemnie starszy o 3lata) i sprzedala. :wink:

30 lip 2004, o 12:12
Ja tam nie mam problemów z odczynnikami bo przecierz jest internet i user i KeTeN u nich się dobshe kupuje :wink: . i Paczka ci "sama" do domu przyjdzie. Nawet z domu nie musisz się ruszać jak wyślesz pieniądze przez neta :D

2 sie 2004, o 13:18
http://yetihehe.com/piro/Dz_U_03_24_198%20(prekursory).htm
Na dolnej czesci macie wykaz co jest w jakiej grupie.

Przeczytajcie (no nie caly tylko tak pobierznie) rozdzial 4.
Szczegolnie pkt. 13B i dalej pod nim art. 23a.

TU NIGDZIE NIE MA MOWY ZE MOZNA TYLKO NA FIRME!!!
Oswiadczenie owszem ale nic ze na firme.....

To zalezy od sklepu/hurtowni....

21 sie 2004, o 17:09

ja mam szczęście obok jest firma kttórą ma dziadek zajmuje sie produkcją szkła ozdobnego i moge tu dostac m. in. kwas azotowy fluorowodorowy oraz saletre potasową chloran potasu minie ołowianą a jak czegos nie ma to biore na fakture firmy np. aceton

22 lis 2004, o 10:48
ostatnio pojechałem do pewnego militarnego mieszczącego sie w centrum Łodzi. gdzies na forum przeczytałem ze w militarnym mozna dostac lont. no wiec wchodze i pytam o lont, a babka mnie zjebała i powiedziała ze w Polsce jest zakazana sprzedaz czy coś takiego :roll:

22 lis 2004, o 19:41
a jak bymwyslal syna to sprzedali by mu urotropine?

22 lis 2004, o 21:33
@ADMINISTRATOR

njo wiec jesli ma 18 lat to sprzedzadza, a jesli ma ponizej >18 tomoge miec rpboelmy alewatpie.

PS. Urotropina chyba jest na "wykazie związków zaakzych sdo sprzedazy ? "

22 lis 2004, o 21:48

12 lut 2005, o 21:05
@ADMINISTRATOR

bezwodnika nie mozna sprzedawac osoba prywatym, ze wzeglu ze figuruje na 1 liscie odczynnhikow sluzacych d produkcji dragow.

13 lut 2005, o 05:54
a ja mam takie pytanie czy jak ktoś zobaczy (np. gliny) ze mam odczynniki (odczynniki, ale nie wyroby piro) to coś mi mogą zrobić?

13 lut 2005, o 10:28
zalezy co masz a i np jak niemacie 18lat to niekupicie 40% roztworu etanolu w wodzie o tym to zapomonacie a to najwazniejsze ;) :twisted:

13 lut 2005, o 17:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona