Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
KNO3 
Autor Wiadomość

Post KNO3
Mam sól peklową KNO2. Czy dodając stężony HNO3 Powstanie KNO3 ?

Według tej reakcji to teoretycznie powstanie

KNO2 + HNO3 ---------> KNO3 + HNO2

Ale jak jest z tym w praktyce?

Czy jak weznę roztwór KNO2 dodam HNO3 to KNO3 rozpuści się w HNO2 i wodzie?

Dla nieuważnych: w soli peklowej znajduje się azotyn potasu (KNO2) a nie azotan (KNO3).

18 mar 2007, o 15:34

dodajesz kwasu stechiometrycznie z niewielkim nadmiarem, mozesz zostawic calosc przez noc, nastepnie dodajesz sporo acetonu, wytraci sie bialy osad, mozesz tez odparowac calosc na parownicy w 70C, wydajnosc powinna byc wysoka

w soli peklowej jest zazwyczaj KNO3 lub NaNO2, nie spotkalem sie z czystym KNO2, moze blad w druku, a moze zeczywiscie to KNO2

zrob prosty test, zmieszaj z cukrem i zapal, azotyny nie podtrzymaja reakcji ;) przynajmniej jesli chodzi o NaNO2, z KNO2 powinno byc podobnie

18 mar 2007, o 16:09

KNO2 owszem w soli peklowej moze być (nie to co w saletrze otasowej), ja jaki początkujący piroman szukałem saletry, ale nie mogłem znaleźć i w przeciwieństwie do większości pirotechmanów umiem czytać i przed zakupem sprawdzam skład. :)

18 mar 2007, o 17:47
Post odp.
Oj panowie azotyny to swietne utleniacze !! ciuś ciuś
eko.

18 mar 2007, o 23:08

nie takie znowu swietne ;) przez pomylke zrobilem kiedys mieszanke z azotynem bodajze sodu, to bylo jakis czas temu ;) ale dokladnie pamietam, bo bylo tego calkiem sporo, poszlo troche kasy, no i wtedy trudno dla mnie osiagalny azotyn, ktory byl przeznaczony do troszeczke innych celow ;)

18 mar 2007, o 23:14
**

Obrazek

18 mar 2007, o 23:37
Post odp.
Co do Celów azotynów pominiemy bo nie ta komnatka :wink:
winę raczej widze w chiroskopijności Met-NO2 zw. ile razy sie mówi MA BYĆ suchy to powinien taki być !!
A co do swietnosci azotynów jako utleniacze oj oj pozazdrościć raczej mam bardzo pozytywne nastawienie po stosowaniu :wink:
eko.

19 mar 2007, o 00:27

Kajtek jezeli chcesz sie zaopatrzyc w KNO3 to idz do ogrodnika :lol:
P.S. KNO2 to dobry utleniacz ale nie jest najlepszy do piro. :wink:

19 mar 2007, o 01:03

byl to suchy azotyn sodu dosyc wysokiej czystosci w dodatku ;) moze zalezy od mieszanki, ale na karmelka to sie nie nadaje

19 mar 2007, o 11:11

a ja niechcę tego azotanu do pirotechniki. Potrzebny mi jest by wykonać żażące się obrazki.

19 mar 2007, o 17:19

Panowie, ja jeszcze nigdy nie spotkałem się aby sól do peklowania zawierała sam azotyn sodu, o ile mnie wzrok nie myli(bo mam przed sobą torebkę) to skład jest taki : chlorek sodu, azotyn sodu. Azotyn jest potencjalnie rakotwórczy, w połączeniu ze związkami chemicznymi znajdującymi się w żołądku tworzy rakotwórcze nitrozaminy więc jego zawartość w całym specyfiku jest znikoma bo można było by się nim zatruć. Powinno się go zabronić.

Jeżeli się mylę - poprawcie. :D

19 mar 2007, o 20:26

nikt nie mówi że sam azotyn sodu bo to by im za drogo wyszło czymś zanieczyścić trzeba, coby się nie opłacało oczyszczać ;)

19 mar 2007, o 21:01

Po pierwsze oszczędność a po drugie dopuszczalna dawka, żeby ludzi nie uśmiercić. Myślę że koszta to wyjdą łocho albo i jeszcze więcej. Lepiej pójdź do ogrodniczego, albo u mnie w spożywczym np. jest saletra do peklowania mięsa i to jest elegancki KNO3 z tym że jednak jest w postaci takich malusieńkich granuleczek, ale trzeba się cieszyć tym co jest.

19 mar 2007, o 21:55

KNO3 .. aby był w postaci pyłu można przecież elegancko zmielić i wtedy nie trzeba się cieszyć tym co się ma tylko tym co się chce mieć :D

All Pozdro

20 mar 2007, o 01:03
Post odp.
kycy napisał(a):
Powinno się go zabronić.

Azotyny sa silnie toxyczne dużo bardziej od azotanow, na zakup azotynu potrzebne jest zezwolenie !! nie jest do kupienia od ręki tak jak azotan np. Na,K,Ca pozatym widnieje na wykazach .
Niestety prawo Unijne pozwala na stosowanie w minimalnych dawkach jako konserwant do środ. spoż. zwłaszcza miesa i przetworow .
Faktem jest że jako srodek konserwujacy jest idealny niestety po produktach z niewielką ilościa azotynu osoby z dolegliwościami żołądkowymi odczuwają to natychmiast !!
A opryski szklarniowe czesto stosowane wczesnych nowalijek/ogorki,sałata,itp./ roztw KNO2 uważam za zbrodnie toć to jemy :evil: i qurna nik mi nie powie że producenci przestrzegają jak przykazania okresu karencji !!
eko.

20 mar 2007, o 01:31
**

I właśnie dlatego mnie zdziwiło to pytanie autora całego tematu :szok: Jak już Eko wspomniał, azotyny są silnie toksyczne i rakotwórcze dla organizmów żywych. Gdyby się zapytali jak z KNO3 zrobić azotyn - no to owszem... A najbardziej denerwuje mnie to, że prawo unijne dopuszcza "odrobinkę" azotynów w soli do peklowania :twisted: A kto wie, czy czasem nie dają nam tego do normalnego jedzenia... prawda Eko - opryski, do cholery, jakie to jest potem niedobre :cry:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

20 mar 2007, o 08:55

Alchemiku za co masz 2 gwiazdki jak wcześniej kolega założył temat i mu napisałem że sól do peklowania to KNO3 i poprosiłeś o usunięcie. A po za tym to ja wspomniałem że są rakotwórcze.

20 mar 2007, o 16:26
**

Sorry teraz za offtopa, ale mi głównie chodziło o prawo unijne :lol:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

20 mar 2007, o 16:39

Przecież chyba nikt nie będzie chciał sobie pojeść azotynów :wink:
A tak ogólnie to jeśli chcesz długo żyć to zaprzestaj bliskich kontaktów z solami kwasu azotowego III

Do "GenMaster" : z chęcią bym sobie zmielał, no ale nie chyba w ruskiej skowyżymałce.
Sorry za oftopa ale jeżeli przegryzasz proch to i tak KNO3 się rozpuści i jego postać pył czy malutkie granulki nie ma większej różnicy (chyba ze takie jak nawozowe - duże kulki).

Pozdrawiam :D :wink:

20 mar 2007, o 20:04
Jakie silnie toksyczne? Zobaczcie karty charakterystki pisze tylko toksyczny T
a nie bardzo toksyczny T+. I działa on toksycznie po spożyciu.
I jaki rakotwórczy? Nitrozoaminy są rakotwórcze. A ta Wikipedia nie zawsze mówi prawdę..

Niepozorny wygląd.
Obrazek
:o

24 mar 2007, o 15:17

oznaczenie toksycznosci odnosi sie do okreslonego efektu w okreslonym czasie, glownie do DL50, mimo iz dawka doustna po ktorej ma sie objawy zatrucia czy tez nastepuje zgon jest duza, o tyle nawet nieiwelkie ilosci azotynow powoduja dlugoterminowe efekty ktorych sie zazwyczaj nie zaznacza na etykietach, podobnie bylo z chromianka ;) toksycznosc chromianow ktore maja konstakt ze skora nie jest duza ale ...

azotyny sa toksyczne po polkieciu (glownie jednak chodzi o produkowane w ukladzie trawiennym nitrozoaminy), i o to wlasnie chodzi, bo niestety ciagle zdaza sie ze sa dodawane do zywnosci

24 mar 2007, o 15:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]