Autor |
Wiadomość |
Kajtek
|
KNO3
Mam sól peklową KNO2. Czy dodając stężony HNO3 Powstanie KNO3 ?
Według tej reakcji to teoretycznie powstanie
KNO2 + HNO3 ---------> KNO3 + HNO2
Ale jak jest z tym w praktyce?
Czy jak weznę roztwór KNO2 dodam HNO3 to KNO3 rozpuści się w HNO2 i wodzie?
Dla nieuważnych: w soli peklowej znajduje się azotyn potasu (KNO2) a nie azotan (KNO3).
|
18 mar 2007, o 15:34 |
|
|
Tryptamind
|
dodajesz kwasu stechiometrycznie z niewielkim nadmiarem, mozesz zostawic calosc przez noc, nastepnie dodajesz sporo acetonu, wytraci sie bialy osad, mozesz tez odparowac calosc na parownicy w 70C, wydajnosc powinna byc wysoka
w soli peklowej jest zazwyczaj KNO3 lub NaNO2, nie spotkalem sie z czystym KNO2, moze blad w druku, a moze zeczywiscie to KNO2
zrob prosty test, zmieszaj z cukrem i zapal, azotyny nie podtrzymaja reakcji przynajmniej jesli chodzi o NaNO2, z KNO2 powinno byc podobnie
|
18 mar 2007, o 16:09 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
KNO2 owszem w soli peklowej moze być (nie to co w saletrze otasowej), ja jaki początkujący piroman szukałem saletry, ale nie mogłem znaleźć i w przeciwieństwie do większości pirotechmanów umiem czytać i przed zakupem sprawdzam skład.
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
|
18 mar 2007, o 17:47 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Oj panowie azotyny to swietne utleniacze ciuś ciuś
eko.
|
18 mar 2007, o 23:08 |
|
|
Tryptamind
|
nie takie znowu swietne przez pomylke zrobilem kiedys mieszanke z azotynem bodajze sodu, to bylo jakis czas temu ale dokladnie pamietam, bo bylo tego calkiem sporo, poszlo troche kasy, no i wtedy trudno dla mnie osiagalny azotyn, ktory byl przeznaczony do troszeczke innych celow
|
18 mar 2007, o 23:14 |
|
|
Marc n
**
Dołączył(a): 4 sty 2006, o 20:40 Posty: 486 Lokalizacja: From Dead Eternity
|
no do nadchloranu sie nie równają
_________________ Life is brutal, a CTX bardziej...
|
18 mar 2007, o 23:37 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Co do Celów azotynów pominiemy bo nie ta komnatka
winę raczej widze w chiroskopijności Met-NO2 zw. ile razy sie mówi MA BYĆ suchy to powinien taki być
A co do swietnosci azotynów jako utleniacze oj oj pozazdrościć raczej mam bardzo pozytywne nastawienie po stosowaniu
eko.
|
19 mar 2007, o 00:27 |
|
|
Akryl
Dołączył(a): 8 gru 2006, o 18:27 Posty: 211 Lokalizacja: Szczecinek
|
Kajtek jezeli chcesz sie zaopatrzyc w KNO3 to idz do ogrodnika
P.S. KNO2 to dobry utleniacz ale nie jest najlepszy do piro.
_________________ GG:5774035
|
19 mar 2007, o 01:03 |
|
|
Tryptamind
|
byl to suchy azotyn sodu dosyc wysokiej czystosci w dodatku moze zalezy od mieszanki, ale na karmelka to sie nie nadaje
|
19 mar 2007, o 11:11 |
|
|
Kajtek
|
a ja niechcę tego azotanu do pirotechniki. Potrzebny mi jest by wykonać żażące się obrazki.
|
19 mar 2007, o 17:19 |
|
|
kycy
|
Panowie, ja jeszcze nigdy nie spotkałem się aby sól do peklowania zawierała sam azotyn sodu, o ile mnie wzrok nie myli(bo mam przed sobą torebkę) to skład jest taki : chlorek sodu, azotyn sodu. Azotyn jest potencjalnie rakotwórczy, w połączeniu ze związkami chemicznymi znajdującymi się w żołądku tworzy rakotwórcze nitrozaminy więc jego zawartość w całym specyfiku jest znikoma bo można było by się nim zatruć. Powinno się go zabronić.
Jeżeli się mylę - poprawcie.
_________________ Niosę ze sobą grzech......
|
19 mar 2007, o 20:26 |
|
|
Panzerfaust_PL
|
nikt nie mówi że sam azotyn sodu bo to by im za drogo wyszło czymś zanieczyścić trzeba, coby się nie opłacało oczyszczać
_________________ "Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
|
19 mar 2007, o 21:01 |
|
|
kycy
|
Po pierwsze oszczędność a po drugie dopuszczalna dawka, żeby ludzi nie uśmiercić. Myślę że koszta to wyjdą łocho albo i jeszcze więcej. Lepiej pójdź do ogrodniczego, albo u mnie w spożywczym np. jest saletra do peklowania mięsa i to jest elegancki KNO3 z tym że jednak jest w postaci takich malusieńkich granuleczek, ale trzeba się cieszyć tym co jest.
|
19 mar 2007, o 21:55 |
|
|
GenMaster
Dołączył(a): 11 lut 2007, o 21:01 Posty: 235 Lokalizacja: Z Polski
|
Witam
KNO3 .. aby był w postaci pyłu można przecież elegancko zmielić i wtedy nie trzeba się cieszyć tym co się ma tylko tym co się chce mieć
All Pozdro
_________________ ..... . . TB303 . . .....
|
20 mar 2007, o 01:03 |
|
|
eko osiem[*]
|
odp.
Azotyny sa silnie toxyczne dużo bardziej od azotanow, na zakup azotynu potrzebne jest zezwolenie nie jest do kupienia od ręki tak jak azotan np. Na,K,Ca pozatym widnieje na wykazach .
Niestety prawo Unijne pozwala na stosowanie w minimalnych dawkach jako konserwant do środ. spoż. zwłaszcza miesa i przetworow .
Faktem jest że jako srodek konserwujacy jest idealny niestety po produktach z niewielką ilościa azotynu osoby z dolegliwościami żołądkowymi odczuwają to natychmiast
A opryski szklarniowe czesto stosowane wczesnych nowalijek/ogorki,sałata,itp./ roztw KNO2 uważam za zbrodnie toć to jemy i qurna nik mi nie powie że producenci przestrzegają jak przykazania okresu karencji
eko.
|
20 mar 2007, o 01:31 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
I właśnie dlatego mnie zdziwiło to pytanie autora całego tematu Jak już Eko wspomniał, azotyny są silnie toksyczne i rakotwórcze dla organizmów żywych. Gdyby się zapytali jak z KNO3 zrobić azotyn - no to owszem... A najbardziej denerwuje mnie to, że prawo unijne dopuszcza "odrobinkę" azotynów w soli do peklowania A kto wie, czy czasem nie dają nam tego do normalnego jedzenia... prawda Eko - opryski, do cholery, jakie to jest potem niedobre
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
20 mar 2007, o 08:55 |
|
|
kycy
|
Alchemiku za co masz 2 gwiazdki jak wcześniej kolega założył temat i mu napisałem że sól do peklowania to KNO3 i poprosiłeś o usunięcie. A po za tym to ja wspomniałem że są rakotwórcze.
|
20 mar 2007, o 16:26 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Sorry teraz za offtopa, ale mi głównie chodziło o prawo unijne
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
20 mar 2007, o 16:39 |
|
|
kycy
|
Przecież chyba nikt nie będzie chciał sobie pojeść azotynów
A tak ogólnie to jeśli chcesz długo żyć to zaprzestaj bliskich kontaktów z solami kwasu azotowego III
Do "GenMaster" : z chęcią bym sobie zmielał, no ale nie chyba w ruskiej skowyżymałce.
Sorry za oftopa ale jeżeli przegryzasz proch to i tak KNO3 się rozpuści i jego postać pył czy malutkie granulki nie ma większej różnicy (chyba ze takie jak nawozowe - duże kulki).
Pozdrawiam
|
20 mar 2007, o 20:04 |
|
|
Anonymous
|
Jakie silnie toksyczne? Zobaczcie karty charakterystki pisze tylko toksyczny T
a nie bardzo toksyczny T+. I działa on toksycznie po spożyciu.
I jaki rakotwórczy? Nitrozoaminy są rakotwórcze. A ta Wikipedia nie zawsze mówi prawdę..
Niepozorny wygląd.
|
24 mar 2007, o 15:17 |
|
|
Tryptamind
|
oznaczenie toksycznosci odnosi sie do okreslonego efektu w okreslonym czasie, glownie do DL50, mimo iz dawka doustna po ktorej ma sie objawy zatrucia czy tez nastepuje zgon jest duza, o tyle nawet nieiwelkie ilosci azotynow powoduja dlugoterminowe efekty ktorych sie zazwyczaj nie zaznacza na etykietach, podobnie bylo z chromianka toksycznosc chromianow ktore maja konstakt ze skora nie jest duza ale ...
azotyny sa toksyczne po polkieciu (glownie jednak chodzi o produkowane w ukladzie trawiennym nitrozoaminy), i o to wlasnie chodzi, bo niestety ciagle zdaza sie ze sa dodawane do zywnosci
|
24 mar 2007, o 15:26 |
|
|