Mój problem polega na tym: Mam już prawie cały młyn kulowy, brakuje mi tylko tych kól lub walców do środka pojemnika. Nie wie ktoś, gdzie można takie coś znależć? Co wykorzystać? Będę wdzięczny za pomoc. Jeśli temat już był to proszę ten usunąć. Szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
7 sty 2006, o 16:18
Anonymous
Jedno jest pewne: jeśli będziesz mielił na pył, substancję palną (chociażby węgiel) to na pewno kule z niczego, co wskutek obijania się o siebie mogłyby wytwarzać iskrę.
7 sty 2006, o 18:37
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
..........
Hmm ja polecam mielic wszystko oddzielnie i stosowac kule z tych najwiekszych lozysk a zeby sie nie zapalilo sustancja palna powinna byc lekko wilgotna bo chyba mosiężnych kul sie nie stosuje;) ja kiedys poszedlem na zlom znalazlem takie i powiedzialem ziomkowi z tego zlomu zeby mi przecial palnikiem kule sie wysypaly poczekalem az ostygna wzucilem do kieszeni i wyszedlem.. heh a za zlom "uzytkowy" podobno niezle kroja;) ewentualnie mozesz kupic cale lozysko na zlomie i przeciac brzeszczotem...... te kule co mam maja 2cm srednicy;)
7 sty 2006, o 20:58
DJ MHz
**
Dołączył(a): 12 kwi 2005, o 10:29 Posty: 391 Lokalizacja: Polkowice
Kiedyś widziałem sklep internetowy w którym sprzedawali kule ceramiczne. idealne na młynek.
Dołączył(a): 26 mar 2004, o 19:11 Posty: 1171 Lokalizacja: Warszawa
Nie przesadzajcie z tym iskrzeniem. Ja mieliłem proch używając stalowych kulek w słoiku - nic się nie stało. Substancja NIE MOŻE być wilgotna, bo się nie zmieli Teoria nas zniszczy, niestety wszyscy jesteśmy w bardzo dużym stopniu teoretykami
_________________ Siła to ostateczność, do której uciekają się nieudolni.
7 sty 2006, o 21:56
Darox
Szukałem na allegro... Są tam te kule do jakiegoś chińskiego masażu tyle, że wydają się za duże. Znalazłem też kule do bilarda, ale te się chyba ni nadają, z miękkie. Pomysł ze złomowcem wydaję się być bardzo dobrym wyjściem.
7 sty 2006, o 22:47
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Dobre kule to:
1. Kule od łożysk
2. Pocięte na kawałki okrągłe pręty (do kupienia w sklepach z art. metalowymi lub budowlanym)
3. Kule do przemysłowych młynów kulowych (tylko w specjalistycznych firmach i nie sprzedają detalicznie)
4. Ewentualnie śrut ołowiany z allegro, ale wydaje się być sa mały.
7 sty 2006, o 22:56
Anonymous
Bardzo dobrze swoją rolę będą wypełniać ołowiane kule przeznaczone do broni czarnoprochowej, dużą zaletą jest możliwość kupna szerokiej gamy pocisków róznego kalibru, tak jak śrut, z łatwością można go nabyć na Allegro lub na jakimś forum np. bron.iweb.pl
Myślałem również o możliwości wykonania kul przez przetopienie matryc drukowych wykonanych ze stopu ołowiano-antymonowego, a natępnie odlanie do formy - np. kulolejki, problemem jest "jedynie" zdobycie takiej matrycy:(
10 sty 2006, o 23:57
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
Kule do broni czarnoprochowej mają jedną wadę, która moim zdaniej je dyskwalifikuje... SĄ MAKABRYCZNIE DROGIE (jak na ich wartość)
11 sty 2006, o 00:18
Anonymous
Mam sporo kulek z "mini bilarda" wielkość jest OK. Muszę zobaczyć z czego są wykonane. Jakby były z plastiku to przydały by się ?
11 sty 2006, o 12:15
Pirom@n
Dołączył(a): 29 cze 2005, o 22:30 Posty: 196 Lokalizacja: amonoholik
Parabellum napisał(a):
Myślałem również o możliwości wykonania kul przez przetopienie matryc drukowych wykonanych ze stopu ołowiano-antymonowego, a natępnie odlanie do formy - np. kulolejki, problemem jest "jedynie" zdobycie takiej matrycy:(
[lekki oftop]
ze tak sie spytam - mowisz o zdobyciu matrycy w znaczeniu formy do odlewania kulek? bo to to nie problem, z "byleczego" mozna zrobic.
Natomiast intryguje mnie ta matryca drukowa - masz dostep do pozostalosci starej drukarni lub jestes w branży wogole? bo druk "typo" to od dluzszego czasu juz zabytek, nie slyszalem zeby jeszcze sie gdzies odlewalo plyty - jesli juz to sporadycznie sie świeci z polimerów, ewentualnie trawione magnezowe do hot-printu. Bo tak to wszystko offset, chociaz typodruk to piekna sprawa na male formaty i naklady - szkoda ze tak rzadko sie jej uzywa
Co do stopu drukarskiego to moglby byc niezly, ciezki (bo w koncu na olowiu), zadziwiajaco twardy - moglby sie nadawac. Wada moze byc kruchosc ale krolestwo temu kto by polamal kulke z takiego stopu
ps do wszystkich: darujcie swoisty żargon
ps do modow: wywalcie tego posta za pare dni
_________________ Drogi mej nie wytyczyły ni dźwięk werbla ni cytra,
Idę póki sił starczy - idę po półlitra.
Ostatnio edytowano 1 lut 2006, o 01:09 przez Pirom@n, łącznie edytowano 1 raz
12 sty 2006, o 01:06
Anonymous
Matrycę w zamierzeniu miałaby być materiałem do przetopienia, jak wspomniałem, formą do odlewu mogłaby być kulolejka.
Nie jestem z branży drukarskiej (nie mam też o tym żadnego pojęcia), to tylko taki pomysł zainspirowany jedną ze stron o młynach kulowych, na której oferowano w sprzedaży właśnie kule antymonowo-ołowiane, tak jak wspomniałeś, potencjalnie doskonały materiał do rozdrabnianiania w młynie.
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, gdzie możnaby zdobyć taką matrycę, być może w antykwariacie (?), ale koszt z pewnością nie byłby niski, pomysł jest więc raczej bez szans na realizację, no, chyba że udałoby się zdobyć stop z innych źródeł...
13 sty 2006, o 01:09
Anonymous
Tweenk napisał(a):
Nie przesadzajcie z tym iskrzeniem. Ja mieliłem proch używając stalowych kulek w słoiku - nic się nie stało.
Nie dziwię się To wszystko kwestia rozmiarów
13 sty 2006, o 12:33
Pirom@n
Dołączył(a): 29 cze 2005, o 22:30 Posty: 196 Lokalizacja: amonoholik
Za bardzo tego stopu w stanie "gotowym" zdobyc nie mozna, chyba ze gdzies mialbys dostep do pozostalosci drukarni typograficznej (co malo prawdopodobne bo to dawne dzieje). Ewentualnie jakbys mial kogos znajomego w poligrafii to moze przy odrobinie szczescia... Czasem w drukarniowych szpargalach walaja sie stare czcionki itp. rzeczy ze stopu drukarskiego, czasem nawet w sporych ilosciach chociaz jak mowie to rzadkosc. Juz latwiej byloby samemu taki stop zrobic ale kupowac metaliczny antymon.... skorka za wyprawke. Nie pamietam w tej chwili skladu stopu, wiem jednak ze nie jest jakis cudaczny, prosta sprawa tylko ten antymon.
Alternatywa moze byc olow akumulatorowy, takze jest utwardzany antymonem choc w mniejszej ilosci (jak dobrze kojarze to zawiera tez dodatek arsenu). Ustepuje twardoscia stopowi drukarskiemu, jest bardziej plastyczny ale mimo wszystko znacznie twardszy niz czysty olow, od biedy moglby sie nadac. Jak masz ochote to mozesz pokombinowac
_________________ Drogi mej nie wytyczyły ni dźwięk werbla ni cytra,
Idę póki sił starczy - idę po półlitra.
19 sty 2006, o 03:04
Anonymous
Najlepsze są stare baterie takie duże baniaki[nie wiem jak sie nazywają, ale to nie "paluszki" ani te kwadratowe, tylko takie cylindryczne]
19 sty 2006, o 13:00
Thranduil
Cytuj:
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, gdzie możnaby zdobyć taką matrycę, być może w antykwariacie (?),
Chłopaki, po co do antykwariatu, oto najtańszy z możliwych młynów: kulki szklane do gry
mi sie spisują bez zarzutu, trochę elastyczne, ale w plastikowym młynie to dziełają bosko A cena to wiadomo, troche wprawy i nie wydasz ani grosza - wystarczy je wygrać
_________________ - Polacy zajeli zaszczytne 2 miejsce, Brazylia w tym meczu byla przedostatnia...
31 sty 2006, o 17:28
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
W Pentagonie w Katowicach są kule do procy. Są bardzo fajne nie uzywalem ich ale mają jedna wade pewnie będą iskrzyć. Cena przystępna po 9zł za hmmm nie wiem ile ich tam jest myśle ze z 20. Są rózne rodzaje wielkosci. Mozna z nimi kombinowac.
No tlyko ze najwiekszy rozmiar jaki mieli jak je tam kupowalem t obyl 12mm Z braku laku ...
_________________ "dostałeś ostrzeżenie. trzy ostrzeżenia to ban. czytaj regulamin i używaj przeglądarki. witaj na forum"
1 lut 2006, o 01:00
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
coo mi na oko wygladały na 2cm... jak bede w pobliżu to spytam...
1 lut 2006, o 01:05
Gość
Kule ceramiczne mają w POCH-u, są dwóch wielkościach, tak przynajmniej jest w katalogu produktów.
pozdro
2 lut 2006, o 12:36
Tom
Ostatnio edytowano 13 kwi 2006, o 12:10 przez Tom, łącznie edytowano 1 raz
2 lut 2006, o 13:04
Tweenk
@GŁÓWNY MODERATOR
W materiałach budowlanych można czasem kupić pręty o określonym przekroju, po pocięciu na kawałi wychodzi taniej niż za kulki.
Co do iskrzenia: spróbujcie tak rzucić o siebie dwie kulki stalowe żeby zaiskrzyły, moim zdaniem jest to prawie niemożliwe. Nic się nie stanie o ile nie włączycie młynu na "tryb wirowania", nie zalecam czegoś takiego bo wtedy nic się nie mieli...
3 lut 2006, o 21:32
black_coder
Czasami zdarzają się takie okrągłe 2-częściowe pojemniki w krształcie kuli (np. od obuwia jednorazowego), może by nimi odlać coś z gipsu? Pomalować i jest ok... albo użyć ich do zrobienia formy.
4 lut 2006, o 00:46
RUSKI
Troszke by toto duże było zbyt kruche, lekkie i ścierało by sie troszke znacznie.
Co do prętów do najlepiej udać sie do punktu sprzedaży stali zbrojeniowej i pytać o pręty zbrojeniowe gładkie. Wybór naprawde duży, o ile sie nie myle to chyba od fi 8mm do fi 32mm. Dobrze jest takie pręty/kulki wytrawic w jakims kwasie aby były porowate przez co będą mielic dużo efektywniej.
4 lut 2006, o 10:57
Chrobry1
Dołączył(a): 11 sty 2006, o 09:48 Posty: 169 Lokalizacja: swiete miasto
Od zawsze uzywam kulek do lozysk .Mam ich 30 szt 10 o srednicy 25mm i 20 szt15mm .Polecam patent z ruzna wielkoscia sprawdza sie wysmienicie .Wilgotny Pcz mieli sie moim zdaniem tez doskonale (ale nie przasadzajcie z woda ,to niemoze sie przelewac
Ostatnio edytowano 5 lut 2006, o 00:05 przez Chrobry1, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości