Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Synteza paliwa z wodoru, prądu, ciepła i popularnych atomow 
Autor Wiadomość
Post Synteza paliwa z wodoru, prądu, ciepła i popularnych atomow
PRZEDEWSZYSTKIM PROSZE PRZECZYTAC POST OD A DO Z I DOPIERO ODPOWIADAC.

sprawa wyglada tak inteesuje sie odnawialna energia i mam z nia plany dosc niecidzienne i dzis nie problem jest ja zrobic ale ja PRZECHOWAC zmagazynowac i tu mam pytanie ktorewymaga geniuszu chemicznego !!!!! mam nadzieje ze ktos z Was takowy posiada :) Bardzo prosze o konkretna pomoc.

Potrzebuje paliwa, w postaci sybstancji latwopalnej ŁATWOPRZECHOWYWALEJ czyli cialo stale, ciecz lub łatwo skropliwy gaz tak latwo jak LPG.

Mam do dyspozycji natepujące pierwiastki i zwiazki chemiczne i substancje.

H2 - sam jako paliwo sienie nadaje bo jest ciezki w przechowywaniu i nie da sie go skroplic w temp wiekszej od -241 stC (temp ktytyczna) ale mam go przykladowo duzo sprezonego

O2 - w poeitrzu

N2 - w poeitrzu

Si - w piasku

CO2 - w poeitrzu, dostarczxajac energii jaka oddaje spalanie CO mozna z niego zrobic CO z ktorego juz latwo wysentyzowac metanol

Prąd elektryczny - wielkie ilosci, elektroliza wody i pomoc przy innych reakcjach.

Piec sloneczny - temp do 1500 st C, mozne suzyc do rozbijania CO2

H2O - zimna i goraca

Gleba, czyli zwykla ziemia pod nogami, moze da sie cos z niej wyssac jakies piedwiastki do syntezy np z H2

Margiel w ziemi - moze da sie cos z tego odzyskac ?

Mam to co powyzej i co panowie chemicy mysla ? czy da sie z tego zrobic jakies paliwo ? dobrze bybylo aby to wytwazanie mialo sprzawnosc ze 5 % minimum.

Jak na dzien dzisiejszy to swita mi tylko pomysł bardzo malo wydajny ale jednak nic lepszego nadal nie wymyslilem, chodzi o odzysk CO2 z poietrza za pomoca prądu elektrycznego, wytworzenie wodoru za pomoca prądu elektrycznego i polaczenie wodoru z CO i H2O w prostej aparaturze z katalizatorem (powszechnie znznay proces technologiczny) w celu uzyskania plynnego metanolu.

Produkcja metanu odpada bo jego temp kryt to -84 st C, a to chodzi aby sie to paliwo miescilo w malej objetosci, przechowywanie w postaci gazu jest bardzo malo wydajne objetosciowo, to musi byc ciecz, cialo stale albo latwo skropliwy gaz.

Znane zwiazki wodoru to SiH4, NH3 moze to by sie do czegos przydalo ?

Jak ktos ma jakis genialny pomysl to prosze napisac, bardzo prosze o postytylko zwiazane z tematem a nie krązące w około.

Pozdrawiam:)

Ostatnio edytowano 21 maja 2006, o 20:40 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

21 maja 2006, o 20:05

bo jesli samochodowe to warto raczej sie skupic na przystosowaniu silnika do pracy na EtOH albo MetaNOLU

na 666 postach koncze pisanie siana :))

21 maja 2006, o 20:17

ciekawa dyskusja z kturej moze cos wyniesiesz toczy sie na forum
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=9647
wiec laduj sie i moze cos wyniesiesz

21 maja 2006, o 20:25
o dzieki moze wyniose globus :) problem ze tu pisza o paliwie z węgla a ja nie mam węgla zaproponowalem w piscie co mam i co z tego mozna zorbic tak zeby bilans energetyczny wyszedl jako tako an ie ze wwale 1000 J zeby zrobic ilosc paliwa ktora mi da 1J.

kliksiu przeczytaj moj post problem wlasnie zeby zrobic to pakliwo i post pyta JAK ? i z CZEGO. A ze na etanolu czy innym metanolu mozna jezdzic to kazdy glupi wie ale jak to zrobic z tego co zapropomowalem w poscie to jest dopierio pytanie.....

21 maja 2006, o 20:35
@MODERATOR

Po pierwsze to mam takie pytanie: Czy ty chcesz wynaleźć nowy rodzaj paliwa??

Powiadasz też, że węgla nie masz :? ...

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

21 maja 2006, o 22:01
nie chce wykonywac nowego radzaju paliwa, w poscie prosilem o konkretne odpowiedzi a juz kilka sie nazbierala i wszystkie kraza wokolo tematu a nie w jego sednie, jezeli ktos nie posiada zadnej wiedzy na ten tenat to bardzo prosze o nei zasmiecanie strony.

Pozdrawiam

22 maja 2006, o 13:46

Skoro masz pod dostatkiem taniego, jak mniemam, prądu elektrycznego, to pomyśl o napędzie elektrycznym i doskonaleniu akumulatorów :wink:

22 maja 2006, o 14:45
heh :) udoskonalanie akumulatorów w domu to rzecz nie realna :) ale zrobic jakies paliwo to juz jest bardziej realne, no nikt nic nie ma zadnego pomyslu panowie chemicy ?

22 maja 2006, o 17:41
a moze jak to cos pomoze to moze ktos wie jak skropkic CO2 z poeitrza ? to ze to malo oplacalne to ja wiem ale jak tego mozna dokonac wg Was ? albo jak rozbic CO2 na CO i O2 wiem ze trzeba dostarczyc temp ok 1100 st C no i trzeba np zastosowac menmbrane z tlenku cyrkonu ktora w tej temp odcedzi tlen jak kartofle, moze ktos wie jak sie skrapla CO ? ale takaiej membrany na pewno nie bede mial moze sa inne metody na oddzielenie CO od O ?

22 maja 2006, o 18:37
@MODERATOR

musisz ochłodzić i to pożądnie. Np ciekłym azotem, nie wiem czy to jest dobra metoda ale możesz dmuchać w ciekły azot i powstanie suchy lód :wink:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

22 maja 2006, o 19:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]