Synteza paliwa z wodoru, prądu, ciepła i popularnych atomow
PRZEDEWSZYSTKIM PROSZE PRZECZYTAC POST OD A DO Z I DOPIERO ODPOWIADAC.
sprawa wyglada tak inteesuje sie odnawialna energia i mam z nia plany dosc niecidzienne i dzis nie problem jest ja zrobic ale ja PRZECHOWAC zmagazynowac i tu mam pytanie ktorewymaga geniuszu chemicznego
!!! mam nadzieje ze ktos z Was takowy posiada
Bardzo prosze o konkretna pomoc.
Potrzebuje paliwa, w postaci sybstancji latwopalnej ŁATWOPRZECHOWYWALEJ czyli cialo stale, ciecz lub łatwo skropliwy gaz tak latwo jak LPG.
Mam do dyspozycji natepujące pierwiastki i zwiazki chemiczne i substancje.
H2 - sam jako paliwo sienie nadaje bo jest ciezki w przechowywaniu i nie da sie go skroplic w temp wiekszej od -241 stC (temp ktytyczna) ale mam go przykladowo duzo sprezonego
O2 - w poeitrzu
N2 - w poeitrzu
Si - w piasku
CO2 - w poeitrzu, dostarczxajac energii jaka oddaje spalanie CO mozna z niego zrobic CO z ktorego juz latwo wysentyzowac metanol
Prąd elektryczny - wielkie ilosci, elektroliza wody i pomoc przy innych reakcjach.
Piec sloneczny - temp do 1500 st C, mozne suzyc do rozbijania CO2
H2O - zimna i goraca
Gleba, czyli zwykla ziemia pod nogami, moze da sie cos z niej wyssac jakies piedwiastki do syntezy np z H2
Margiel w ziemi - moze da sie cos z tego odzyskac ?
Mam to co powyzej i co panowie chemicy mysla ? czy da sie z tego zrobic jakies paliwo ? dobrze bybylo aby to wytwazanie mialo sprzawnosc ze 5 % minimum.
Jak na dzien dzisiejszy to swita mi tylko pomysł bardzo malo wydajny ale jednak nic lepszego nadal nie wymyslilem, chodzi o odzysk CO2 z poietrza za pomoca prądu elektrycznego, wytworzenie wodoru za pomoca prądu elektrycznego i polaczenie wodoru z CO i H2O w prostej aparaturze z katalizatorem (powszechnie znznay proces technologiczny) w celu uzyskania plynnego metanolu.
Produkcja metanu odpada bo jego temp kryt to -84 st C, a to chodzi aby sie to paliwo miescilo w malej objetosci, przechowywanie w postaci gazu jest bardzo malo wydajne objetosciowo, to musi byc ciecz, cialo stale albo latwo skropliwy gaz.
Znane zwiazki wodoru to SiH4, NH3 moze to by sie do czegos przydalo ?
Jak ktos ma jakis genialny pomysl to prosze napisac, bardzo prosze o postytylko zwiazane z tematem a nie krązące w około.
Pozdrawiam:)