Kolega ma ogromna kupę wiórów metalowych w warsztacie, więc dał mi litrowy słoik wypełniony nimi, ale niestety są dwa rodzaje wiórów srebrne duże i małe czarne, nie wiem jak je oddzielić. Ręcznie odpada, próbowałem jakoś magnesem, ale nie działa, przesiewałem przez sito udało się oddzielić tylko część. Co mogę zrobić?! Pomóżcie.
17 wrz 2009, o 15:03
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
Po co chcesz je rozdzielać? Jeśli chodzi o wióry, to też takie miałem. Może są z różnych stopów stali, ale pewien tego nie jestem... Niech się wypowie ktoś, kto zna się na metalurgii
17 wrz 2009, o 15:58
aktus
**
Dołączył(a): 19 lut 2009, o 01:16 Posty: 456 Lokalizacja: /dev/random
No ja bym obstawiał "srebrne" opiłki jako stal nierdzewna, a czarne opiłki jako zwykła, utleniona stal. Spróbuj może ruszyć to w kwasku cytrynowym. Nie wiem tylko, czy ruszy utlenione żelazo.
17 wrz 2009, o 16:37
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
michalm16 chce po prostu oddzielić opiłki. No i właściwie, sposób rodziału zależy od tego, co potem ma być z nich zrobione.
Jeśli chcesz mieć dwa osobne słoiki - czarnych i srebrnych - sita o różnych wielkościach oczek albo wytrząsanie.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość