Dołączył(a): 1 lip 2006, o 15:33 Posty: 23 Lokalizacja: wiórkowo
Dipol do mieszadła magnetycznego
Kupiłem dziś w sklepie typu " wszystko po 5 zł " zabawkę, która wygląda identycznie jak dipol do miedzadła magnatycznego (do kolby kulistej ).Są to dwa metalowe dipolki, tylko mam problem - co zrobić,żeby je zabezpieczyć przed chemikaliami ( np. przy nitrowaniu)?Teflonem ich nie pokryję, bo to chyba nierealne, więc jakim innym,łatwodostępnym srodkiem mogę je zabezpieczyć???
_________________ Ad fontes!
25 lip 2006, o 18:34
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
mysle ze najlatwiej szklem (wbrew pozorom..;]) idziesz do kiosku kupujesz szklaną "fifke" a dalej to juz chyba wiadomo nawet jesli dipol jest szerszy od fifki to mozna ją latwo nad gazem uformowac rozciagnac np. drutem stalowym zgietym w V nastepnie wkladamy dipol grzejemy, zagniatamy fifke kombinerkami itd. itp. troche zabawy i sie uda.
25 lip 2006, o 19:18
Giewont
Dołączył(a): 28 paź 2007, o 21:02 Posty: 103 Lokalizacja: Wąchock
nie mam pojęcia jakim sposobem chcesz "założyc" szklaną rurkę o średnicy 5mm na "dipol" o śr. 2cm, ale i tak jest to bez sensu. Domyślam się że kupiłeś coś takiego: http://www.allegro.pl/item285812655_spi ... _szt_.html w dipolu są na dwóch końcach magnesy, - i +. Ten "dipol" jest w całości magnesem, nie przyda ci się do mieszadła magnetycznego
_________________ "Petunia nie omlet"
Ferdynand Kiepski
19 gru 2007, o 23:12
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
Przepraszam, od kiedy pole magnetyczne ma "+" i "-"
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
20 gru 2007, o 00:23
velSiergiej
Jemu chyba chodziło o N i S (czyli skróty North/South)... Z tego co ja zrozumiałem to mój przed-przedmówca (ten od +i-) odkrył monopol magnetyczny, czyli pojedynczy biegun magnesu (tak jakby magnes po przecięciu miał jeden a nie dalej dwa bieguny). A to jest niemożliwe, chyba żebyśmy się doszukiwali innych zjawisk paranormalnych...
21 gru 2007, o 17:15
sativ
Zasłużony dla forum
Polecam zatopić pręt żelazny w PE, albo PP (HD)- wbrew pozorom bardzo łatwe. Szukamy rurki szklanej o 2-3 mm grubszej od prętu, nastepnie topimy PE czy co tam mamy i chwytamy rurke z pretem w srodku a nastepnie maczamy w ciekłym polimerze aż nam sie ładnie wypełni wolna przestrzeń. Potem studzimy i nast. dnia tłuczemu rurke--> wyjmujemy dipol. Teraz wystaczy go w jakiejś cewce na pare dni walnąć i jest całkiem całkiem dipol. Ale mimo wszystko polecam fabryczne w PTFE bo są śmiesznie tanie i niezawodne- mamy pewnosc ze nam nei zafajdaja mieszaniny reakcyjnej
21 gru 2007, o 17:37
Giewont
Dołączył(a): 28 paź 2007, o 21:02 Posty: 103 Lokalizacja: Wąchock
velSiergiej napisał(a):
Jemu chyba chodziło o N i S (czyli skróty North/South)... Z tego co ja zrozumiałem to mój przed-przedmówca (ten od +i-)
To miałem na myśli. rozkojarzony byłem...
_________________ "Petunia nie omlet"
Ferdynand Kiepski
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości