Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Specyficzny termometr 
Autor Wiadomość
Post Specyficzny termometr
Na początku chcę wyjaśnić, że jestem zupełnym laikiem jeżeli chodzi o tematykę sprzętu laboratoryjno-pomiarowego, co powinno uzasadnić moją trudność poruszania się w tej tematyce :oops:
Poszukuję termometrów rtęciowych, który miałby działać na zasadzie "bezpiecznika" dla pewnego układu. Chodzi o urządzenie, które byłoby częścią układu przewodzenia napięcia. Termometr miałby z jednej strony wpuszczony przewód, a z drugiej strony, na pewnej wysokości (czyli przy wskazaniu pewnej temperatury) miałby drugi koniec tego przewodu. W momencie osiągnięcia odpowiedniej temperatury, rozszerzająca się rtęć zamykałaby układ powodując przepływ prądu (w załączeniu rysunek). Skala termometru odpowiadać powinna temperaturom występującym w naturalnym otoczeniu, a punkt w którym układ miałby się zamykać miałby wypadać przy 0 st. C. powinno to być bardzo proste urządzenie, gdyż powinno być tanie :D
Jeżeli ktoś ma namiar na producenta lub hurtownika podobnych urządzeń proszę o info.
Dzięki,
marcin
[email protected]
Tak przedstawia się rysunek bardzo poglądowy tego urządzenia:
Obrazek

2 sty 2007, o 19:51
Zasłużony dla forum

Nie wiem czy chodzi Ci o to, o czym myślę, ale szukaj pod nazwą "termometr kontaktowy". Używany jest między innymi do nastawiania odpowiedniej temperatury łaźni wodnych, bądź olejowych, przynajmniej ja się spotkałem z takim ich zastosowaniem.

2 sty 2007, o 21:03

A nie łatwiej by było zrobić układ oparty na termistorze, lub zjawisku wzrostu rezystacji pod wpływem ciepła.

Masz schemat:
http://www.eres.alpha.pl/elektronika/fu ... sch139.jpg
jest to schemat termometra z diodami jako wyświetlacz, do pomiaru temperatury służy dzielnik napięcia z termistrora i potencjometru (kalibracja), nie sądzę by było to takie drogie może poza scalakiem, fotorezystor można sobie darować.

http://www.eres.alpha.pl/elektronika/re ... cle_id=139
tu masz linka do całego artykułu.

Cytuj:
układ miałby się zamykać miałby wypadać przy 0 st. C. powinno to być bardzo proste urządzenie, gdyż powinno być tanie

w takim przypadku przy wyprowadzeniu na jedną diodę, która odpowiada za 0 stopni dajesz wyjście, jakiś sygnalizator, a resztę sobie darujesz.

Mozna by też spróbować sterowania prądem bramki na tranzystorze i w ten sposób to ustawić , ale coś do tego to nie mam wiary.

Co do tego co napisałeś to widzę jeden błąd (chyba)

Cytuj:
Chodzi o urządzenie, które byłoby częścią układu przewodzenia napięcia. Termometr miałby z jednej strony wpuszczony przewód, a z drugiej strony, na pewnej wysokości (czyli przy wskazaniu pewnej temperatury) miałby drugi koniec tego przewodu. W momencie osiągnięcia odpowiedniej temperatury, rozszerzająca się rtęć zamykałaby układ powodując przepływ prądu (w załączeniu rysunek). Skala termometru odpowiadać powinna temperaturom występującym w naturalnym otoczeniu, a punkt w którym układ miałby się zamykać miałby wypadać przy 0 st. C. powinno to być bardzo proste urządzenie, gdyż powinno być tanie

Jako że rtęć wraz z ze wzrostem temperatury, zwiększa objętość, to po osiągnięciu 0 oC by się słupek rtęci skurczył więc, aby to zadziałało i ten termometr zwierał przy 0 oC musiałby być w środowisku o temp. przynajmniej -1 oC, bo termometr by nie zwierał tylko przy 0oC ale 0oC i do góry. Też pojawia się pytanie co rozumiesz przez naturalne temperatury
, bo na Syberii wygląda to zupełnie inaczej, i itak taki termometr działby tylko do -38,78oC.

Moja opinia postaw na elektronikę takiej wyjdzie i ma szansę na działanie w lato w Polsce :D.

2 sty 2007, o 21:30
@GROŹNY WOŹNY

http://www.introl.pl/katalog/termometry/kontaktowe.html
mysle ze to rozwiązuje problem

2 sty 2007, o 21:49
Zasłużony dla forum

ooo własnie :) o takie coś mi chodziło :wink: mam taki termometr nawet w domu, ale nie wiem czy jest sprawny i jak go sprawdzić.

2 sty 2007, o 21:54

ogrzej zbiornik z rtęcią i zobacz czy zewrze ci styki (podłącz zwykłą LED i bateryjkę w szereg z termometrem albo jakikolwiek miernik), choć z tego co wiem to tam raczej nie ma się co zepsuć, no chyba że stłuczesz :) Zrobiłem na takim świetny termoregulator do suszarki, jak ktoś chce mogę dać opis.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!

3 sty 2007, o 11:44
Zasłużony dla forum

Hmm zaraz odgrzebie ten termometr i na weekendzie go wykorzystam :)
Jeżeli możesz to z chęcią przeczytam opis.
Mateusz

3 sty 2007, o 14:46
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!!! Bardzo mi pomogły i już zacząłem dalsze poszukiwania.
Pomysł z układem już wcześniej wytropiłem, ale jest jeden problem - układ nie bedzie posiadał zasilania :D Przewodzenie w momencie nastapienia kontaktu ma dotyczyć właściwości magnetycznych (termometr ma być połączony z magnesem a nie napięciem).
Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję i życzę szczęśliwego nowego roku.
Marcin

3 sty 2007, o 15:01

Znaczy się, chcesz słupkiem rtęci i miedzianym kablem przenieść strumień magnetyczny :szok: :P

4 sty 2007, o 11:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]