Ładowanie zdjęć na serwer VMC

Chemical virtual museum. Czyli wirtualne karty charakterystyki oparte na własnych doświadczeniach internautów oraz opisy szkła i sprzętu laboratoryjnego.

Moderator: #Chemia

Ładowanie zdjęć na serwer VMC

Postprzez sativ » 10 lis 2006, o 16:36

Proszę wszystkich co umieścili/umieszczają karty o przeładowanie zdjęć na serwer VMC żeby nie zginęły w czasie i przestrzeni :wink:

Pozdrawiam

P.S By uzyskać url do zdjęcia po załadowaniu klikamy podgląd, PPM na zdjęcie i właściwości(tam jest url).
Ostatnio edytowano 11 lis 2006, o 02:00 przez sativ, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
sativ
Zasłużony dla forum
 
Posty: 932
Dołączył(a): 1 lut 2005, o 21:11
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Anonymous » 11 lis 2006, o 01:19

Witam,
co do adresu fotki z serwera:

przykładowo adres miniaturki (pobrany z właściwości) wygląda tak:
http://forum.vmc.org.pl/files/thumbs/t_ ... ny_333.jpg

a adres rzeczywistej nie zniekształconej fotki tak:
http://forum.vmc.org.pl/files/chlorekiv_cyny_333.jpg

a zdjęcie nazywało się tak:
chlorek(IV)_cyny.jpg

Piszę to po to żeby ktoś mniej "obcykany" mógł sobie poradzić w momencie gdyby, tak jak u mnie, miniaturka była zniekształcona, kolory poprzestawiane itp :-)
W takim przypadku najlepiej zainstalować na początku karty adres tejże właśnie oryginalnej fotki, którego zdobycie może być problematyczne ponieważ przykładowo po kliknięciu w miniaturkę otrzymujemy nie całkiem przydatny link w formie: http://forum.vmc.org.pl/download.php?id=21

Pozdrawiam,
Ralf
Anonymous
 

Postprzez sativ » 23 lis 2006, o 18:47

Pojawiła sie nowa opcja w panelu dodawania zdjęć- po załadowaniu- usuń miniaturkę. Powoduje to, że wyświetlana u dołu miniaturka nie jest zniekształcona :wink:
Proszę wiec o usuwanie miniaturek w swoich kartach :wink:

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
sativ
Zasłużony dla forum
 
Posty: 932
Dołączył(a): 1 lut 2005, o 21:11
Lokalizacja: Poznań

Postprzez luminol » 20 sty 2007, o 11:29

Mam pytanie. Wgrałem zdjęcie na serwer i przy opisie odczynnika jest na samym dole strony. Jak zrobić, żeby zdjęcie było pod nazwą?
luminol
 
Posty: 114
Dołączył(a): 5 lip 2006, o 13:25

Postprzez Spirol » 20 sty 2007, o 12:03

Musisz skopiować adres tego zdjęcia i wstawić między :) tylko adres dokładny a nie ten php odezwij się do mnie na PW albo GG to Ci pomogę :)
Obrazek
Obrazek
Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB :)
Kontakt na PW :]
Avatar użytkownika
Spirol
****
 
Posty: 337
Dołączył(a): 15 sty 2006, o 03:02
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Leland » 23 sty 2007, o 20:58

Jak się wrzuca zdjęcia na serwer?
Bole chudiyan, bole kangna
Haai main ho gayi teri saajna
Tere bin jiyo naiyo lag da main te margaiya
Obrazek
Avatar użytkownika
Leland
 
Posty: 94
Dołączył(a): 22 cze 2006, o 15:11
Lokalizacja: Kowary

Postprzez Spirol » 23 sty 2007, o 21:29

pod oknem źródła posta masz możliwość tylko zdjęcie nie może być większe niż 800x600 :] pozdro :]
Obrazek
Obrazek
Wszystkie fotografie i opisy dostępne dla kazdego w sieci WEB :)
Kontakt na PW :]
Avatar użytkownika
Spirol
****
 
Posty: 337
Dołączył(a): 15 sty 2006, o 03:02
Lokalizacja: Łódź

Postprzez sativ » 2 kwi 2007, o 18:06

Jeżeli Wasze fotki w kartach będą wyglądać jak "sepia" to tutaj macie opis co jest źle :wink:

Sulik napisał(a):Złe obrazki linkujesz
linkujesz tzw. thumbs (miniaturki)
link do thumba http://forum.vmc.org.pl/files/thumbs/t_baoh2_308.jpg
link do normalnego obrazka http://forum.vmc.org.pl/files/baoh2_308.jpg

thumb
Obrazek

normal
Obrazek

zedytuj sobie posta i wpisz:
Kod: Zaznacz cały
[img]http://forum.vmc.org.pl/files/baoh2_308.jpg[/img]
[img]http://forum.vmc.org.pl/files/baoh2__2_183.jpg[/img]


wiec nic nie jest źle z forum, tylko Ty źle linkujesz ;]

a na przyszłość jak będziesz dodawał obrazki:
po kolei co trzeba klikać:
wybierz -> ścieżka do pliku wraz z plikiem
dodaj załącznik

teraz pojawi sie pod miejscem do pisania posta 2 okienko z załącznikami - jedno puste, a nad drugim będzie nazwa pliku który wgrałeś - kliknij sobie na tą nazwę - otworzy Ci sie w nowym oknie i teraz wystarczy skopiować sobie adres tej stronki która Ci się pojawi i już wszystko będzie OK

lub dawać obrazki w rozdziałce mniejszej - ja daje najczęściej w 640x480 i wszytko jest cacy


a wszystkie te zniekształcenia kolorów to standardowe kompresowanie za pomocą php
Avatar użytkownika
sativ
Zasłużony dla forum
 
Posty: 932
Dołączył(a): 1 lut 2005, o 21:11
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Front » 2 kwi 2007, o 20:12

A jak się w GIFie fote załaduje to i miniaturka będzie OK :D

[color=red]Panzer jakie bee ?? [/color]
Załączniki
Ba(OH)2.gif
GIf
Ba(OH)2.jpg
Jpg
Ostatnio edytowano 2 kwi 2007, o 21:31 przez Front, łącznie edytowano 3 razy
Avatar użytkownika
Front
***
 
Posty: 1037
Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Panzerfaust_PL » 2 kwi 2007, o 20:15

ale zdjęcie be


takie be że 256 kolorów ;) nie wiem czy wiesz ale na grafice rastrowej yakotako się znam
"Uderzenie kolbą o zlew powoduje jej stłuczenie"
Obrazek
Avatar użytkownika
Panzerfaust_PL
***
 
Posty: 507
Dołączył(a): 19 lis 2005, o 18:48


Powrót do Wirtualne Muzeum Chemiczne



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość