<center><b>NADMANGANIAN POTASU; KALI</b>
Potasu manganian (VII)
KMnO4
</center>
<b>- Postać:</b> ciało stałe
<b>- Kolor:</b> fioletowy
<b>- Zapach:</b> charakterystyczny, drażniący
<b>- Gęstość:</b> 2,7g/cm3 w 20*C
<b>- Rozpuszczalność w wodzie:</b> 6,4g/100cm3 w 20*C oraz 32g/100cm3 w 100*
<b>- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:</b> ---
<b>- Temperatura topnienia:</b> rozkład
<b>- Temperatura wrzenia:</b> rozkład
<b>- Temperatura rozkładu:</b> 240*C
<b>- Palność:</b> niepalny, silny utleniacz
<b>- Toksyczność:</b> LD50: 1,09g/kg (szczury), przydatne rękawiczki gumowe, przy pracy z zmielonym porządana paska przeciwpyłowa
<b>- Higroskopijność:</b> słabo higroskopijny
<b>- Przechowywanie:</b> szczelny pojemnik, najlepiej z ciemnego szkła
<b>Własne spostrzeżenia:</b> zostawia brązowe plamy na ciele oraz przedmiotach z którymi miał kontakt. Roztwór plami intensywniej niż stały KMnO4. Plamy z ciała schodzą same po kilku dniach. Silny utleniacz, samozapłon w kontakcie z gliceryną.
Dodane barnab
Dane toksykologiczne:
Dawka trująca: dawka śmiertelna nadmanganianu potasu wynosi 15 do 20 g lub więcej (duże różnice jednostkowe).
Zatrucie i objawy toksyczne: zatrucie ostre występuje przy stałej, długotrwałej pracy z pyłem tego związku. Działa on drażniąco na skórę, wywołując wypryski a połykany ze śliną wywołuje zaburzenia żołądkowe-jelitowe (nudność, wymioty, metaliczno-ściągający posmak). Wdychiwany pył wywołuje bóle w klatce piersiowej i zapalenie płuc, z wysoką temperaturą. Inne objawy: bóle głowy, ogólne osłabienie znacznego stopnia, bóle w okolicy serca. Zatrucia przewlekłe i następstwa po zatruciu ostrym wywołują silne, zwłaszcza w nocy, bóle głowy, szczególnie w okolicy czołowej, osłabianie zdolności umysłowych (zanik pamięci, niezdolność uczenia się, apatia itp.). Poza tym występują krwotoki z nosa, zawroty głowy i senność, a prawie zawsze przewlekły nieżyt górnych dróg oddechowych (katar nosa, zapalenie gardła, krtani, tchawicy i oskrzeli), równie często występuje brak apetytu i niedokrwistość. Stałe wdychiwanie pyłu może wywołać pylicę płuc (manganokoniosis).Zapalenia nerwów obwodowych, z ich porażeniem, zdarzają się w pracy laboratoryjnej wyjątkowo rzadko. Mogą natomiast występować nerwobóle różnego rodzaju oraz zapalenie nerek.
Potasu nadmanganian może wywoływać stany uczulenia, u kobiet zaburzenia w miesiączkowaniu, u ciężarnych poronienia.
Leczenie: objawowe. W zatruciu ostrym należy stosować tlen i środki nasercowe, środki przeczyszczające, środki wykrztuśne, 'płukanie 'żołądka mlekiem lub roztworem cukru, podawanie płynów zakwaszonych np. kwasem cytrynowym lub mlekowym. Konieczny jest spokój, leżenie, ciepło, dobrze działa leczenie klimatyczne w okolicach górskich. Ponadto stosuje się witaminę B2 preparaty wapniowe i tiosiarczan sodowy oraz leczenie ogólnie wzmacniające.
BOP: stężenie dopuszczalne wynosi 0,0003 mg na 1 l powietrza w przeliczeniu na dwutlenek manganu (NR), i 60 mg pyłu w 10 m"' powietrza (NA).
Prace z nadmanganianem potasu należy wykonywać w masce z pochłaniaczem i częścią naoczną i w rękawicach. Skórę należy natłuścić maścią ochronną, tak samo jamę nosową. Po pracy konieczna jest kąpiel. Prace z suchym pyłem nadmanganianu potasu należy wykonywać w aparaturze uszczelnionej z dobrym wyciągiem
Dopisał Kreda:
Miałem bardzo dużo do czynienia z tym związkiem. 1) gdy interesowałem się numizmatyką, to gdy banknoty były bardzo brudne, to wkładalo się je do rr nadmanganianiu, potem takie brązowe banknoty się plukalo w czystej wodzie, a następnie wkładaln do rr kwasku cytrynowego, potem znowu do czystej wody, a potem suszenie i prasowanie żelazkiem, no i otrzymujemy przedwojenne banknoty czyste jak z mennicy. 2) kobiety w mojej rodzinie kiedyś używały tego rr do tzw. podmywania się, a ja z kolei od dziecka, aż do ok. 20go roku życia, to z powodu alergi miałem rozległe i potwornie bolące i strasznie swędzące rany na nieomal całym ciele, a gdy rany za bardzo były już dokuczliwe, zainfekowane i ropne, to robiłem sobie w wannie kąpiele z nadmanganianem i efekty tego były natychmiastowe, bo infekcja znikała i rany od razu robiły się mniej bolące. No i teraz gdy mam dwoje małych dzieci, to gdy u nich kiedyś doszło do potwornego tzw pieluszkowego zapalenia skóry, a całe ich krocze stało się potworną raną, to gdy już nic nie pomagało, to robiłem tak: najpierw mydłem mylem ich krocze, potem dawałem ich pupę do wody z nadmanganianem, potem na koniec smarowalem jakąś silną maścią, to efekty też były natychmiastowe, a lekarze dziwili się, że skąd wiedziałem, że w takich przypadkach bardzo dobry jest roztwór nadmanganianu? Kiedyś zawsze miałem w domu kryształki/ tabletki nadmanganianu, ale teraz w aptece jest on bardzo drogi i trudno dostępny, więc teraz używam spirytus salicylowy, lub wodę utlenioną, jednak do trudno gojących się ran najlepszy jest nadmanganian. Ostatni raz na sobie używałem go, gdy miałem potworny wypadek na motocyklu, jechałem wtedy tylko w majtkach i w bezrękawniku, więc całe moje ręce i nogi, to była jedna wielka rana z powodu zdartej skóry, na pogotowiu nazwali to tak: rozległa i głęboka asfaltówa. No ale za pomocą roztworu nadmanganianu i silnych maści, to zgoiło się to bardzo szybko, że zostało tylko kilka fajnych i seksownych bliźn do pokazywania dziewczynom:)