<center>JODEK POTASU
KI
</center>
- Postać: ciało stałe
- Kolor: bezbarwny lub biały
- Zapach: bezwonny
- Gęstość: 3,13 g/cm3 w 20°C
- Rozpuszczalność w wodzie: 143 g/100g wody w 20°C
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: rozpuszcza się w etanolu: 4,5g/100g w 20°C
- Temperatura topnienia: 686°C
- Temperatura wrzenia: 1330°C
- Temperatura rozkładu: brak danych
- Palność: niepalny
Toksyczność: LD50 (doustnie, szczury): 2779 mg/kg, może powodować uczulenie
- Higroskopijność: brak danych
- Przechowywanie: szczelne opakowania, chronić przed światłem
Własne spostrzeżenia: W roztworze jodku potasu rozpuszcza się jod tworząc tzw. płyn Lugola. KI jest również składnikiem jodyny. Używany jest w syntezach organicznych, w spektroskopii, w medycynie, w analizie chemicznej i w przemyśle spożywczym (dodaje się go do soli kuchennej). W domowym laboratorium przydaje się do wielu doświadczeń i do otrzymywania jodków.
Załączniki: |
KI.jpg [ 59.12 KiB | Przeglądane 1815 razy ]
|
KI - 2.jpg [ 29.59 KiB | Przeglądane 1809 razy ]
|
|