[center]
WODOROLTENEK POTASUKOH
[/center]
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: biały
-
Zapach: bez zapachu
-
Gęstość: 2,04 g/cm3 w 20°C
-
Rozpuszczalność w wodzie: 97g/100cm3 w 0°C, 110g/100cm3 w 20°C
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: rozpuszcza się w etanolu - ok. 400g/l w 20°C
-
Temperatura topnienia: 360°C
-
Temperatura wrzenia: 1320°C
-
Temperatura rozkładu: brak danych
-
Palność: niepalny
-
Toksyczność: LD50 (doustnie, szczury): 273 mg/kg, żrący
-
Higroskopijność: higroskopijny (ma właściwości higroskopijne większe od NaOH)
-
Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie, opakowania z tworzywa sztucznego. Nie używać pojemników z aluminium, cyny i cynku. W postaci roztworu nie można przechowywać go w naczyniach z zamknięciem na szlif, gdyż szlif może się zapiec.
-
Własne spostrzeżenia: Jest to jedna z najsilniejszych zasad. Jako odczynnik chemiczny zazwyczaj produkowany jest w postaci łamliwych, krystalicznych, miękkich płatków lub granulek. Proces rozpuszczania wodorotlenku potasu w wodzie jest silnie egzotermiczny. Roztwór, zwany dawniej ługiem potasowym, ma odczyn silnie zasadowy. Wodorotlenek potasu oraz jego roztwór wodny pochłania z powietrza dwutlenek węgla z wytworzeniem węglanu potasu, dlatego należy go przechowywać w szczelnych pojemnikach. Można go otrzymać w reakcji potasu lub tlenku potasu z wodą. Dawniej otrzymywano go w formie zanieczyszczonej poprzez rozpuszczenie w wodzie popiołu pozostającego po prażeniu roślin i nazywano go potażem żrącym. KOH znalazł zastosowanie przy produkcji mydła oraz jako ważny odczynnik laboratoryjny.