<center>Tlenek Miedzi(II)
Tlenek Miedzi(II)
CuO
</center>
- Postać: ciało stałe
- Kolor: czarny lub ciemno brunatny
- Zapach: brak
- Gęstość: 6,45 g/cm3 (20*C)
- Rozpuszczalność w wodzie: nie rozpuszczalny
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:b.d
- Temperatura topnienia: 1336*C
- Temperatura wrzenia: b.d
- Temperatura rozkładu:b.d
- Palność: nie palny
Toksyczność: brak danych ilościowych po spożyciu: produkty przemiany powodują ból, wymioty, biegunkę, zaburzenia centralnego układu nerwowego
- Higroskopijność: higroskopijny
- Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie
Własne spostrzeżenia: Właściwości utleniające CuO wykorzystuje się w analizie związków organicznych.(Np próba Trommera) Powstaje przy ogrzewaniu miedzi na powietrzu w temperaturze czerwonego żaru i termicznego rozkładu Cu(OH)2. Silnie ogrzany przechodzi w Cu2O. Tlenek miedzi(II) stosowany jest do wytwarzania soli miedziowych, sporządzania farb, do barwienia szkła i ceramiki, jako dodatek do żywności (mikroelementy) W warunkach normalnych tlenek miedzi(II) jest chemicznie stabilną substancją. W szczególnie sprzyjających warunkach może niebezpiecznie reagować z silnie reaktywnymi chemikaliami, takimi jak kwasy i zasady.[/img]
Załączniki: |
Komentarz: CuO

vmccuo_129.jpg [ 61.91 KiB | Przeglądane 2900 razy ]
|
|