<center>Wapnia wodorotlenek
Ca(OH)<sub>2</sub>
Panzerfaust dzięki za foto.
</center>
- Postać: ciało stałe
- Kolor: Biały
- Zapach: bezwonny
- Gęstość: 2,24 g/cm<sup>3</sup> (20°C)
- Rozpuszczalność w wodzie:1,7 g/ (20°C)
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: b.d
- Temperatura topnienia:
- Temperatura wrzenia:
- Temperatura rozkładu: 550 - 600°C
- Palność: niepalny
Toksyczność: LD50 (doustnie szczury): 7340 mg/kg
przy spożyciu: efekt drażniący układu pokarmowego
kontakt ze skórą: pochłania wilgoć ze skóry i tym samym działa drażniąco i żrąco na skórę
- Higroskopijność:słabo higroskopijny
- Przechowywanie: szczelne opakowania, suche dobrze wentylowane pomieszczenie, w temperaturze pokojowej (zalecana +15 do +250°C). Nie używać pojemników z metali
Własne spostrzeżenia: wodorotlenek wapnia otrzymujemy przez reakcję CaO + H<sub>2</sub>O--> Ca(OH)<sub>2</sub>. Słabo rozpuszcza się w H<sub>2</sub>O i tworzy tzw mleko wapienne(zawiesinę) Po odsączeniu zawiesiny otrzymujemy klarowną ciecz dzięki której możemy wykryc CO<sub>2</sub>(ciecz zmętnieje utworzy się CaCO<sub>3</sub>).Stosowany w budownictwie jako składnik zaprawy murarskiej. W stanie suchym używany do odkwaszania gleb, po zmieszaniu z wodą (mleko wapienne) służy do bielenia pni drzew owocowych w celu odstraszenia szkodników. Przy pracy z tym związkiem należy stosowac ochronę oczu i rąk.
Załączniki: |
Ca(OH)2.gif [ 201.43 KiB | Przeglądane 1803 razy ]
|
|