Sodu Chlorek, NaCl, Sól kuchenna
<center>
Sól kuchenna
Sodu chlorek
NaCl
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: biały
-
Zapach: Brak
-
Gęstość: 2,16g/cm3 w 20*C
-
Rozpuszczalność w wodzie: 36 g/100ml 20*c 39,8g/100ml 100*c
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: brak danych
-
Temperatura topnienia: 800*C
-
Temperatura wrzenia: 1461*C
-
Temperatura rozkładu:
-
Palność: niepalny
Toksyczność: LD50 (doustnie szczury): 3000 mg/kg, LD50 (doustnie królik): 8000 mg/kg
-
Higroskopijność: jest higroskopijny
-
Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie
Własne spostrzeżenia: Myśle ze ten związek jest w (prawie)każdym domu więc nie będę się za bardzo rozpisywał. Można z nim pracowac bez specjalnych zabezpieczeń wystarczy umyc ręce po pracy z odczynnikiem. Stosowany szeroko w kuchni jako przyprawa. Z jonami Pb+2 tworzy się nierozpuszczalny osad PbCl2. Jest dla organizmu jest źródłem jonów Na+ i Cl-. Jony Na+ pełnią ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych.