Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Sodu Chlorek, NaCl, Sól kuchenna 
Autor Wiadomość
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post Sodu Chlorek, NaCl, Sól kuchenna
<center>Sól kuchenna
Sodu chlorek
NaCl
Obrazek</center>


- Postać: ciało stałe
- Kolor: biały
- Zapach: Brak
- Gęstość: 2,16g/cm3 w 20*C
- Rozpuszczalność w wodzie: 36 g/100ml 20*c 39,8g/100ml 100*c
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: brak danych
- Temperatura topnienia: 800*C
- Temperatura wrzenia: 1461*C
- Temperatura rozkładu:
- Palność: niepalny
Toksyczność: LD50 (doustnie szczury): 3000 mg/kg, LD50 (doustnie królik): 8000 mg/kg
- Higroskopijność: jest higroskopijny
- Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie

Własne spostrzeżenia: Myśle ze ten związek jest w (prawie)każdym domu więc nie będę się za bardzo rozpisywał. Można z nim pracowac bez specjalnych zabezpieczeń wystarczy umyc ręce po pracy z odczynnikiem. Stosowany szeroko w kuchni jako przyprawa. Z jonami Pb+2 tworzy się nierozpuszczalny osad PbCl2. Jest dla organizmu jest źródłem jonów Na+ i Cl-. Jony Na+ pełnią ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych.


Załączniki:
Komentarz: NaCl
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 4.36 KiB | Przeglądane 2906 razy ]
18 sty 2007, o 20:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..