Vortal młodego Chemika - forum chemiczne i pirotechniczne
https://forum.vmc.org.pl/

Sodu Chlorek, NaCl, Sól kuchenna
https://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?f=56&t=11308
Strona 1 z 1

Autor:  Front [ 18 sty 2007, o 20:39 ]
Tytuł:  Sodu Chlorek, NaCl, Sól kuchenna

<center>Sól kuchenna
Sodu chlorek
NaCl
Obrazek</center>


- Postać: ciało stałe
- Kolor: biały
- Zapach: Brak
- Gęstość: 2,16g/cm3 w 20*C
- Rozpuszczalność w wodzie: 36 g/100ml 20*c 39,8g/100ml 100*c
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: brak danych
- Temperatura topnienia: 800*C
- Temperatura wrzenia: 1461*C
- Temperatura rozkładu:
- Palność: niepalny
Toksyczność: LD50 (doustnie szczury): 3000 mg/kg, LD50 (doustnie królik): 8000 mg/kg
- Higroskopijność: jest higroskopijny
- Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie

Własne spostrzeżenia: Myśle ze ten związek jest w (prawie)każdym domu więc nie będę się za bardzo rozpisywał. Można z nim pracowac bez specjalnych zabezpieczeń wystarczy umyc ręce po pracy z odczynnikiem. Stosowany szeroko w kuchni jako przyprawa. Z jonami Pb+2 tworzy się nierozpuszczalny osad PbCl2. Jest dla organizmu jest źródłem jonów Na+ i Cl-. Jony Na+ pełnią ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych.

Załączniki:
Komentarz: NaCl
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg [ 4.36 KiB | Przeglądane 2905 razy ]

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/