Vortal młodego Chemika - forum chemiczne i pirotechniczne https://forum.vmc.org.pl/ |
|
Sodu Chlorek, NaCl, Sól kuchenna https://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?f=56&t=11308 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Front [ 18 sty 2007, o 20:39 ] | ||
Tytuł: | Sodu Chlorek, NaCl, Sól kuchenna | ||
<center>Sól kuchenna Sodu chlorek NaCl </center> - Postać: ciało stałe - Kolor: biały - Zapach: Brak - Gęstość: 2,16g/cm3 w 20*C - Rozpuszczalność w wodzie: 36 g/100ml 20*c 39,8g/100ml 100*c - Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: brak danych - Temperatura topnienia: 800*C - Temperatura wrzenia: 1461*C - Temperatura rozkładu: - Palność: niepalny Toksyczność: LD50 (doustnie szczury): 3000 mg/kg, LD50 (doustnie królik): 8000 mg/kg - Higroskopijność: jest higroskopijny - Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie Własne spostrzeżenia: Myśle ze ten związek jest w (prawie)każdym domu więc nie będę się za bardzo rozpisywał. Można z nim pracowac bez specjalnych zabezpieczeń wystarczy umyc ręce po pracy z odczynnikiem. Stosowany szeroko w kuchni jako przyprawa. Z jonami Pb+2 tworzy się nierozpuszczalny osad PbCl2. Jest dla organizmu jest źródłem jonów Na+ i Cl-. Jony Na+ pełnią ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych.
|
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |