<center>WODOROTLENEK MAGNEZU
Mg(OH)<sub>2</sub>
</center>
- Postać: ciało stałe
- Kolor: bezbarwny lub biały (na zdjęciu zanieczyszczony)
- Zapach: bez zapachu
- Gęstość: 2,38g/cm<sup>3</sup> w 20°C
- Rozpuszczalność w wodzie: 0,009g/l w 18°C
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: brak danych
- Temperatura topnienia: rozkład
- Temperatura wrzenia: rozkład
- Temperatura rozkładu: 350°C
- Palność: niepalny
Toksyczność: LD50(doustnie, szczury): 8500mg/kg
- Higroskopijność: brak danych
- Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie, temperatura pokojowa
Własne spostrzeżenia: Otrzymać go można działając wodorotlenkiem litowca na rozpuszczalną sól magnezu:
MgCl<sub>2</sub> + 2NaOH = Mg(OH)<sub>2</sub> + 2NaCl,
przez rozpuszczenie tlenku magnezu w wodzie:
MgO + H<sub>2</sub>O = Mg(OH)<sub>2</sub>
lub przez rozpuszczanie w wysokiej temperaturze magnezu w wodzie:
Mg + 2H<sub>2</sub>O = Mg(OH)<sub>2</sub> + H<sub>2</sub>.
W przyrodzie występuje w postaci minerału zwanego brucytem. Znajduje zastosowanie przy produkcji kosmetyków wymagających środowiska zasadowego, w medycynie jako tzw. mleko magnezjowe, w procesie rafinacji cukru oraz w przemyśle spożywczym jako emulgator lub regulator kwasowości. W laboratorium przydatny do otrzymywania soli magnezowych i tlenku magnezu, który powstaje w wyniku wyprażenia wodorotlenku:
Mg(OH)<sub>2</sub> =T= MgO + H<sub>2</sub>O
Załączniki: |
Mg(OH)2.jpg [ 46.26 KiB | Przeglądane 4318 razy ]
|
|