Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Chloroplatynowy Kwas, heksahydrat, H2PtCl6 x 6H2O 
Autor Wiadomość
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2005, o 22:33
Posty: 608
Lokalizacja: Poznań
Post Chloroplatynowy Kwas, heksahydrat, H2PtCl6 x 6H2O
<center>KWAS CHLOROPLATYNOWY, HEKSAHYDRAT
H<sub>2</sub>PtCl<sub>6</sub> x 6H<sub>2</sub>O


Obrazek</center>

- Postać: ciało stałe
- Kolor: ciemnożółty do pomarańczowego
- Zapach: intensywny kwasu solnego
- Gęstość: 2,431 g/cm<sup>3</sup>
- Rozpuszczalność w wodzie: dobrze rozpuszczalny
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: rozpuszczalny w etanolu i eterze
- Temperatura topnienia: 60°C
- Temperatura wrzenia: -
- Temperatura rozkładu: powyżej 110°C
- Palność: niepalny
- Toksyczność: substancja toksyczna w przypadku połknięcia. Silnie żrąca, w kontakcie z substancjami takimi jak bibuła, drewno może spowodować pożar. Również jej ślady mogą być skrajnie niebezpieczne podczas prac z wodorem.
- Higroskopijność: silnie higroskopijny
- Przechowywanie: szczelnie zamknięte naczynia z ciemnego szkła
Własne spostrzeżenia: Podczas przechowywania nad stęż. H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> traci część wody krystalizacyjnej, a nad P<sub>2<sub>O</sub>5</sub> daje monohydrat. Ogrzany do 110°C rozkłada się powoli z wydzieleniem Cl<sub>2</sub>, H<sub>2</sub>O i PtCl<sub>2</sub>, a powyżej 150°C wydziela się gąbczasta Pt.


Załączniki:
H2PtCl6.JPG
H2PtCl6.JPG [ 133.1 KiB | Przeglądane 2082 razy ]

_________________
Chemik nie upija się, tylko zwiększa labilność konformacyjną.

A poza tym wszystko jest dla ludzi... z głową!
22 lut 2007, o 17:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..