Vortal młodego Chemika - forum chemiczne i pirotechniczne
https://forum.vmc.org.pl/

Dwusiarczyn potasu, K2S2O5, Pirosiarczyn potasu
https://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?f=56&t=18649
Strona 1 z 1

Autor:  =MaLuTkI= [ 12 sty 2009, o 13:27 ]
Tytuł:  Dwusiarczyn potasu, K2S2O5, Pirosiarczyn potasu

<center>PIROSIARCZYN POTASU
Dwusiarczyn potasu
K<sub>2</sub>S<sub>2</sub>O<sub>5</sub>

Obrazek</center>


- Postać: ciało stałe
- Kolor: przezroczysty do białego
- Zapach: siarkowodoru
- Gęstość: 2,34 g/cm3 w 20*C
- Rozpuszczalność w wodzie: 450 g/l w 20*C
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: nierozpuszczalny w etanolu
- Temperatura topnienia: brak danych
- Temperatura wrzenia: brak danych
- Temperatura rozkładu: >150*C
- Palność: niepalny
- Toksyczność: LD50 (doustnie szczur): 2300 mg/kg
- Higroskopijność: niehigroskopijny
- Przechowywanie: szczelne opakowania, temperatura pokojowa, suche pomieszczenie

Własne spostrzeżenia: Silny konserwant (E224), stosowany do konserwowania owoców, warzyw szuszonych, win, miodów pitnych, soków. Służy także do dezynfekcji naczyń i przyżądów podczas produkcji win i miodów pitnych. Jest również dobrym rozpuszczalnikiem tlenków metalicznych, gdyż przy stapianiu z nimi dziala podobnie jak mieszanina siarczanu potasu z SO<sub>3</sub>.
Otrzymać go można poprzez rozkład KHSO<sub>4</sub> w podwyższonej temperaturze.

Załączniki:
P5261270.JPG
P5261270.JPG [ 34.69 KiB | Przeglądane 2217 razy ]

Autor:  chemik10 [ 11 sie 2009, o 09:56 ]
Tytuł: 

=MaLuTkI=, pomyliłeś pirosiarczyn(K2S2O5) z pirosiarczanem(K2S2O7).

Cytuj:
Silny konserwant (E224), stosowany do konserwowania owoców, warzyw szuszonych, win, miodów pitnych, soków. Służy także do dezynfekcji naczyń i przyżądów podczas produkcji win i miodów pitnych.

Dotyczy K2S2O5.

Cytuj:
Jest również dobrym rozpuszczalnikiem tlenków metalicznych, gdyż przy stapianiu z nimi dziala podobnie jak mieszanina siarczanu potasu z SO3.
Otrzymać go można poprzez rozkład KHSO4 w podwyższonej temperaturze.

Dotyczy K2S2O7.

Dobra, wiem, że się czepiam.
Cytuj:
- Zapach: siarkowodoru

Zabezpieczony od wilgoci nie ma zapachu, a jak już ma czymś pachnieć, to tlenkiem siarki SO2. Jego właściwości konserwujące wynikają poniekąd z tego, że uwalnia SO2. Nie trzeba "palić siary" w balonie na wino, wystarczy sypnąć do moszczu trochę K2S2O5 i efekt ten sam.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/