<center>Siarczan chromowy uwodniony
Siarczan(VI) chromu(III) uwodniony
Cr2(SO4)3 * nH2O, n : 0-18
</center>
- Postać: krystaliczne ciało stałe
- Kolor: ciemnozielony, fioletowoniebieski lub różowy (w zależności od stopnia uwodnienia i sposobu otrzymywania - izomery koordynacyjne)
- Zapach: zupełnie czysty i suchy nie posiada zapachu, w zależności jednak od metody otrzymywania może pachnieć octem, czy tlenkiem siarki(IV)
- Gęstość: 3,01 g/cm3 (bezwodny), 1,7 g/cm3 (osiemnastowodzian)
- Rozpuszczalność w wodzie: 27 g/100cm3 (20*C bezwodny), 120 g/100cm3 (20*C osiemnastowodzian)
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: etanol
- Temperatura topnienia: b/d
- Temperatura wrzenia: b/d
- Temperatura rozkładu: w 90*C rozpuszcza się we własnej wodzie krystalizacyjnej, w 100*C przechodzi w sześciowodzian, a następnie w sól bezwodną
- Palność: niepalny
- Toksyczność: drażniący - chronić skórę i oczy, nietoksyczny, niebezpieczny tylko przy ciągłym, długotrwałym narażeniu
- Higroskopijność: nieco higroskopijny
- Przechowywanie: w szczelnym pojemniku, w warunkach niskiej wilgotności, ewentualnie w eksykatorze
Własne spostrzeżenia:
Ciekawa substancja - tworząca izomery koordynacyjne. Zielony związek na zdjęciu otrzymany jest metodą gorącą. Na zimno (do 40*C) powstają fioletoworóżowe kryształy. R-ry mają kolor odpowiadający kryształom - fioletowe dają niebieskofioletowy roztwór, a zielone ciemnozielony (chociaż na zdjęciu tego tak dobrze nie widać). Sole chromu(III) intensywnie barwią wodę.
Otrzymywanie:
Najlepszym sposobem jest przepuszczanie SO2 przez roztwór CrO3 w rozcieńczonym H2SO4. Przy większym stężeniu kwasu można uzyskać trwały kinetycznie kompleks siarczanowy chromu(III).
Alternatywnie można jako reduktory wykorzystać kwas szczawiowy, a nawet etanol - w tym ostatnim przypadku powstają kłopotliwe do oddzielenia produkty utleniania etanolu.
Inne zdjęcia:
<center>
</center>
Załączniki: |
P1010515-2.JPG [ 70.71 KiB | Przeglądane 3269 razy ]
|
P1010516-2.JPG [ 68.15 KiB | Przeglądane 3264 razy ]
|
P1010517-2.JPG [ 126.62 KiB | Przeglądane 3263 razy ]
|
|