<center>
Tlenek Miedzi(II)
Tlenek Miedzi(II)
CuO
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: czarny lub ciemno brunatny
-
Zapach: brak
-
Gęstość: 6,45 g/cm3 (20*C)
-
Rozpuszczalność w wodzie: nie rozpuszczalny
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:b.d
-
Temperatura topnienia: 1336*C
-
Temperatura wrzenia: b.d
-
Temperatura rozkładu:b.d
-
Palność: nie palny
Toksyczność: brak danych ilościowych po spożyciu: produkty przemiany powodują ból, wymioty, biegunkę, zaburzenia centralnego układu nerwowego
-
Higroskopijność: higroskopijny
-
Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie
Własne spostrzeżenia: Właściwości utleniające CuO wykorzystuje się w analizie związków organicznych.(Np próba Trommera) Powstaje przy ogrzewaniu miedzi na powietrzu w temperaturze czerwonego żaru i termicznego rozkładu Cu(OH)2. Silnie ogrzany przechodzi w Cu2O. Tlenek miedzi(II) stosowany jest do wytwarzania soli miedziowych, sporządzania farb, do barwienia szkła i ceramiki, jako dodatek do żywności (mikroelementy) W warunkach normalnych tlenek miedzi(II) jest chemicznie stabilną substancją. W szczególnie sprzyjających warunkach może niebezpiecznie reagować z silnie reaktywnymi chemikaliami, takimi jak kwasy i zasady.[/img]