
Amonu Wodorowęglan, NH4HCO3, Kwaśny węglan amonu, Amoniak
<center>
Amonu węglan kwaśny
Amonu wodorowęglan
NH<sub>4</sub>HCO<sub>3</sub>


</center>
-
Postać: ciało stałe, kryształki lub proszek
-
Kolor: biały, bezbarwny
-
Zapach: bezwonny (zapach amoniaku powstającego w wyniku rozkładu związku)
-
Gęstość: 1.586 g/cm<sup>3</sup>
-
Rozpuszczalność w wodzie: 17.4% w 20*C
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: brak danych
-
Temperatura topnienia: 106*C (sublimuje)
-
Temperatura wrzenia: nie dotyczy
-
Temperatura rozkładu: od 36*C
-
Palność: niepalny
-
Toksyczność: brak danych
-
Higroskopijność: niehigroskopijny
-
Przechowywanie: szczelnie zamknięte opakowanie, odporne na korozję.
Własne spostrzeżenia: Pod wpływem ciepła rozkłada się na amoniak, wodę i dwutlenek węgla. Papierek wskaźnikowy włożony do słoika z wodorowęglanem amonu natychmiast zmienia barwę (na zieloną w przypadku czerwonej kapusty). Przy otwieraniu nalezy uważać żeby nie zaciągnąć się amoniakiem, gdyż nie jest to szczególnie miłe uczucie. Wodorowęglan lubi się zbrylać i przyklejać do naczyń, z powodu produktu rozkładu jakim jest woda. Roztwory wodne w. a. mają odczyn zasadowy.