<center>Amonu węglan kwaśny
Amonu wodorowęglan
NH<sub>4</sub>HCO<sub>3</sub>
 </center>
- Postać: ciało stałe, kryształki lub proszek
- Kolor: biały, bezbarwny
- Zapach: bezwonny (zapach amoniaku powstającego w wyniku rozkładu związku)
- Gęstość: 1.586 g/cm<sup>3</sup>
- Rozpuszczalność w wodzie: 17.4% w 20*C
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: brak danych
- Temperatura topnienia: 106*C (sublimuje)
- Temperatura wrzenia: nie dotyczy
- Temperatura rozkładu: od 36*C
- Palność: niepalny
- Toksyczność: brak danych
- Higroskopijność: niehigroskopijny
- Przechowywanie: szczelnie zamknięte opakowanie, odporne na korozję.
Własne spostrzeżenia: Pod wpływem ciepła rozkłada się na amoniak, wodę i dwutlenek węgla. Papierek wskaźnikowy włożony do słoika z wodorowęglanem amonu natychmiast zmienia barwę (na zieloną w przypadku czerwonej kapusty). Przy otwieraniu nalezy uważać żeby nie zaciągnąć się amoniakiem, gdyż nie jest to szczególnie miłe uczucie. Wodorowęglan lubi się zbrylać i przyklejać do naczyń, z powodu produktu rozkładu jakim jest woda. Roztwory wodne w. a. mają odczyn zasadowy.
|