Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
1-heksadekanol, C16H34O, alkohol cetylowy 
Autor Wiadomość
******
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09
Posty: 623
Lokalizacja: Poznań
Post 1-heksadekanol, C16H34O, alkohol cetylowy
<center>ALKOHOL CETYLOWY
1-heksadekanol
C16H34O


Obrazek

Obrazek</center>


- Postać: ciało stałe
- Kolor: bezbarwne lub białawe płatki
- Zapach: bez zapachu
- Gęstość: 0,810 - 0,814 g/cm3 (60°C)
- Rozpuszczalność w wodzie: w 20 °C jest praktycznie nierozpuszczalny
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
- Temperatura topnienia: 48 - 52 °C
- Temperatura wrzenia: 300 - 320 °C
- Temperatura rozkładu:
- Palność: Temperatura samozapłonu: około 235 °C, temperatura zapłonu: 150 °C
- Toksyczność: nietoksyczny. Jest biodegradowalny.
- Higroskopijność: nieznacznie higroskopijny
- Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Własne spostrzeżenia:
ALKOHOL CETYLOWY należy do grupy alkoholi tłuszczowych; otrzymywany jest w wyniku hydrolizy wosków, jako jeden ze składników takiej mieszaniny poreakcyjnej. Może też być trzymywany z kwasu palmitynowego pochodzącego z oleju z pestek palmowych
Alkohol cetylowy wykorzystuje się jako środek zapobiegający pienieniu i jako substancja przeciwdziałająca odparowywaniu cieczy w zbiornikach, jest jako stabilizator do emulgatorów Lactamuls i Steramuls, oraz jako zagęszczacz emulsji tworzonej z Biobazy emulgującej. stosowany jest również w kosmetyce, nadaje kremom i lotionom twardość i konsystencję. Używany w stężeniu 1 - 2 % gotowego produktu. Dodawany do fazy tłuszczowej. Jest świetnym emulgatorem dla emulsji typu W/O, gdzie stosowany jest jako substancja zagęszczająca oraz koemulgator zwiększający stabilność emulsji.
Zmiękcza naskórek, działa emoliencyjnie (ogranicza TEWL), przyspiesza wchłanianie innych składników. Nadaje się do kremów dla cery tłustej i zanieczyszczonej, a także do żeli pod prysznic, mleczka kosmetycznego, szamponów i balsamów do ciała i do włosów. Sprawia, że skóra jest miękka i elastyczna. Alkohol cetylowy działa matująco na skórę. może działać komedogennie (zatyka pory skóry), dlatego do kremów do twarzy lepiej używać innego stabilizatora. Alkohol cetylowy można zastąpić olbrotem w takich samych proporcjach. Alkohol cetylowy nie ma właściwości natłuszczających.
Masa molowa: 242,45 g/mol
Numer CAS: 36653-82-4
Temperatura krzepnięcia: 45 - 49°C
lepkość dynamiczna: [60°C] 8,0m Pa x s
Ciśnienie pary: <1 hPa (20°C)
Ciężar nasypowy: 410 - 450 kg/m3
znany pod innymi nazwami: n-heksadekanol, heksadecyl alcohol

Ponieważ alkohol cetylowy jest składnikiem kremów, podaje przepis na jeden z nich :)
Lekki krem nawilżający:
Faza tłuszczowa do zrobienia 20 kremów:
25 g tegomuls (emulgator; zamiast niego można użyc więcej alkoholu cetylowego)
55 g olej z pestek winogron
20 g alkohol cetylowy

Faza tłuszczowa do zrobienia jednego kremu:
1,25 g tegomuls
2,75 g olej z pestek winogron
1 g alkohol cetylowy

Faza wodna:
30g wody destylowanej (około 6 łyżek stołowych)

Substancje czynne:
5 kropli witaminy E
5 kropli witaminy A+D3
10 kropli żelu z aloesa

Substancje zapachowe i czynne:
2 krople olejku eterycznego z geranium
2 krople olejku eterycznego z lawendy

Konserwant:
2g spirytusu (około 1 łyżeczka do herbaty), zamiast spirytusu można użyć zwykłej wódki 40%, ale wtedy 2 łyżeczki i troche mniej wody w fazie wodnej.
Wykonanie:

Krem można zrobić w dwa różne sposoby.
Pierwszy sposób można wykorzystac, jak się ma mało czasu, a drugi, jak chce się uzyskać stabilną, jednolitą emulsję.
5 g fazy tłuszczowej (pół łyżeczki do herbaty) włożyć do zakręcanego słoika. Można troche ją rozgnieść lub ogrzać. Zalać gorącą wodą destylowaną, zakręcic słoik i mocno nim potrząsac, aż powstanie emulsja. Słoik odkręcic i, aby uzyskać jednolitą emulsję, jeszcze trochę ją pomieszać łyżką. Gdy krem ostygnie do okolo 30°C dołożyć substancje czynne, zpachowe i konserwant. Dokładając je należy krem cały czas mieszać.
Innym sposobem jest rozpuszczenie fazy tłuszczowej w łaźni wodnej i dodanie do niej wody podgrzanej do około 60°C. Dodając wodę do tłuszczu należy energicznie mieszać lub miksować krem. Krem wykonay w ten standardowy sposób jest dobrze zemulgowany i jednolity.
Ten sam krem zrobiony na bazie oleju krokoszowego ma bardzo dobre właściwości matujące.


Załączniki:
alkohol cetylowy 2.jpg
alkohol cetylowy 2.jpg [ 83.54 KiB | Przeglądane 3354 razy ]
alkohol cetylowy 1.jpg
alkohol cetylowy 1.jpg [ 77.26 KiB | Przeglądane 3350 razy ]

_________________
Kto chce, ten szuka okazji.
Kto nie chce, ten szuka wymówki.

Zapraszam na portal przyrodniczy (http://www.biomist.pl) i na dyskusję na forum (http://forum.biomist.pl)

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
http://forum.biomist.pl/regulamin-konku ... t307.html/
25 kwi 2007, o 22:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..