kwas cis-butenodiowy, C4H4 O4, kwas maleinowy
<center>
KWAS MALEINOWY
kwas cis-butenodiowy
C4H4 O4
</center>
-
Postać: ciało stałe, krystaliczne
-
Kolor: substancja niemal bezbarwna
-
Zapach: słabo wyczuwalny, lekko "kwaskowy"
-
Gęstość: 1,59 g / cm3 (20 °C)
-
Rozpuszczalność w wodzie: 788 g/l (25 °C)
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: dobrze rozpuszcza się w etanolu i eterze dietylowym
-
Temperatura topnienia: 132 - 135 °C (decomp.)
-
Temperatura wrzenia:
-
Temperatura rozkładu: pow. 135 °C
-
Palność: substancja palna, odpowiednie środki gaśnicze: piana, proszek, woda, dwutlenek węgla. Temperatura zapłonu: 127 °C
-
Toksyczność: związek nie jest niebezpieczny, choć w przypadku dostania się do oczu powoduje podrażnienia, może drażnić również śluzówki układu pokarmowego. Ostra toksyczność: LD50 (doustnie szczury): 708 mg/kg, LD50 (skóra króliki): 1560 mg/kg
-
Higroskopijność: związek higroskopijny
-
Przechowywanie: przechowywać w szczelnym opakowaniu, w chłodnym, wentylowanym pomieszczeniu
Własne spostrzeżenia: Otrzymywany jest przez utlenianie benzenu powietrzem i hydrolizę powstałego bezwodnika maleinowego. Powstaje też podczas ogrzewania kwasu jabłkowego.
Związek ten jest stosowany w syntezach organicznych, do produkcji żywic syntetycznych oraz jako środek konserwujący tłuszcze ciekłe.
Nie występuje w przyrodzie, w przeciwieństwie do swojego trans-izomeru kwasu fumarowego
CAS No.: 110-16-7
masa cząsteczkowa: 116,07
Ciężar nasypowy: 750 - 800 kg / m3
pH: 1,3 ( 100 g / litr H2O, 20 °C)
ciśnienie par: 30 hPa (20 °C)
log P(o/w): -0,48
wzór strukturalny:
<center>
</center>