Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
alfa-aminooctowy Kwas, C2H5O2N, Glicyna 
Autor Wiadomość
@ADMINISTRATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 paź 2003, o 18:57
Posty: 1246
Post alfa-aminooctowy Kwas, C2H5O2N, Glicyna
<center>GLICYNA
Kwas aminooctowy
NH2CH2COOH


Obrazek</center>


- Postać: ciało stałe
- Kolor: biały lub bezbarwny
- Zapach: słaby, prawie bez zapachu
- Gęstość: 1,607 g/cm3
- Izotopy:
- Rozpuszczalność w wodzie: 0,255 g/cm3 w 20*C
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
- Temperatura topnienia: 232*C
- Temperatura wrzenia:
- Temperatura rozkładu: 232*C
- Palność: niepalny
- Toksyczność: LD50-7930mg/kg; LDLo-
- Higroskopijność: niehigroskopijny
- Przechowywanie: Przechowywać w workach strunowych lub słojach w temperaturze 15*C-25*C

Własne spostrzeżenia: Substancja nie jest groźna dla nas (jest naturalnym aminokwasem), więc bez obaw możemy z nią pracować. Należy unikać kontaktu z silnymi utleniaczami. Jest optycznie nieczynna, czyli nie jest asymetryczna. Smak glicyny jest słodkawy. Glikokol otrzymuje się z kwasu chlorooctowego oraz amoniaku. Glicyna jest nie tylko składnikiem białek, jest również neurotransmiterem hamującym w układzie centralnym nerwowym.

_________________
Obrazek


29 paź 2006, o 22:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..