alfa-aminooctowy Kwas, C2H5O2N, Glicyna
<center>
GLICYNA
Kwas aminooctowy
NH2CH2COOH
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: biały lub bezbarwny
-
Zapach: słaby, prawie bez zapachu
-
Gęstość: 1,607 g/cm3
-
Izotopy:
-
Rozpuszczalność w wodzie: 0,255 g/cm3 w 20*C
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
-
Temperatura topnienia: 232*C
-
Temperatura wrzenia:
-
Temperatura rozkładu: 232*C
-
Palność: niepalny
-
Toksyczność: LD50-7930mg/kg; LDLo-
-
Higroskopijność: niehigroskopijny
-
Przechowywanie: Przechowywać w workach strunowych lub słojach w temperaturze 15*C-25*C
Własne spostrzeżenia: Substancja nie jest groźna dla nas (jest naturalnym aminokwasem), więc bez obaw możemy z nią pracować. Należy unikać kontaktu z silnymi utleniaczami. Jest optycznie nieczynna, czyli nie jest asymetryczna. Smak glicyny jest słodkawy. Glikokol otrzymuje się z kwasu chlorooctowego oraz amoniaku. Glicyna jest nie tylko składnikiem białek, jest również neurotransmiterem hamującym w układzie centralnym nerwowym.