<center>
OCTAN SODU
Octan sodu
CH3COONa
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: biały
-
Zapach: charakterystyczny, octu (jeśli występują ślady wilgoci), lub bez zapachy (brak śladów wilgoci)
-
Gęstość: 1,53 g/cm3 w 20*C
-
Izotopy:
-
Rozpuszczalność w wodzie: 0,365 g/cm3 w 20*C
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: rozpuszczalny w etanolu
-
Temperatura topnienia: ok. 325*C
-
Temperatura wrzenia: >400*C
-
Temperatura rozkładu: >400*C
-
Palność: niepalny
-
Toksyczność: LD50-3530mg/kg LDLo-
-
Higroskopijność: higroskopijny
-
Przechowywanie: bezwodny octan sodu należy przechowywać w szczelnych słojach, zaś hydrat możemy przechowywać w woreczkach strunowych.
Własne spostrzeżenia: Octan sodu nie jest substancją wysoce niebezpieczną lecz podrażnia skórę, oczy oraz błony śluzowe. Ulega częściowej hydrolizie (odwracalnej), co powoduje powstanie odczynu zasadowego. W przemyśle wykorzystywany jako dodatek do żywności (E262) w celu konserwacji lub regulacji kwaśności (wykorzystuje się na przemian octan sodu lub wodorooctan sodu). Octan sodu trójwodny wykorzystywany jest jako składnik układu buforowego octanowego.