<center>CHOLESTEROL C<sub>27</sub>H<sub>46</sub>O
</center>
- Postać: Ciało stałe
- Kolor: Przeźroczyste kryształki
- Zapach: Prawie bezwonny
- Gęstość: 1,07g/cm3
- Rozpuszczalność w wodzie: 0,002g/l
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: benzen, eter naftowy, chloroform, pirydyna.
- Temperatura topnienia: 147-150*C
- Temperatura wrzenia: ok. 360*C
- Temperatura rozkładu: 360*C
- Palność: niepalny
- Toksyczność: nietoksyczny
- Higroskopijność:: niehigroskopijny
- Przechowywanie: szczelne opakowanie
- Własne spostrzeżenia: Cholesterol jest tłuszczowym związkiem chemicznym, niezbędnym do życia. Bierze udział w tworzeniu hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i witaminy D, jest składnikiem błon komórkowych. Część cholesterolu powstaje w organizmie człowieka dzięki syntezie (cholesterol endogenny), głównie w wątrobie (gdzie ulega też procesom metabolizmu), a także w jelicie cienkim i w skórze. Jest on wydalany z żółcią, po przemianie do kwasów żółciowych.
Załączniki: |
Cholesterol 2.JPG [ 18.05 KiB | Przeglądane 1923 razy ]
|
Cholesterol.JPG [ 34.52 KiB | Przeglądane 1916 razy ]
|
|