<center>
CHOLESTEROL
C<sub>27</sub>H<sub>46</sub>O
</center>
-
Postać: Ciało stałe
-
Kolor: Przeźroczyste kryształki
-
Zapach: Prawie bezwonny
-
Gęstość: 1,07g/cm3
-
Rozpuszczalność w wodzie: 0,002g/l
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: benzen, eter naftowy, chloroform, pirydyna.
-
Temperatura topnienia: 147-150*C
-
Temperatura wrzenia: ok. 360*C
-
Temperatura rozkładu: 360*C
-
Palność: niepalny
-
Toksyczność: nietoksyczny
-
Higroskopijność:: niehigroskopijny
-
Przechowywanie: szczelne opakowanie
-
Własne spostrzeżenia: Cholesterol jest tłuszczowym związkiem chemicznym, niezbędnym do życia. Bierze udział w tworzeniu hormonów sterydowych, kwasów żółciowych i witaminy D, jest składnikiem błon komórkowych. Część cholesterolu powstaje w organizmie człowieka dzięki syntezie (cholesterol endogenny), głównie w wątrobie (gdzie ulega też procesom metabolizmu), a także w jelicie cienkim i w skórze. Jest on wydalany z żółcią, po przemianie do kwasów żółciowych.