Kw. butano-1,4-dikarboksylowy, C6H10O4, kw. adypinowy
<center>
KWAS ADYPINOWY
kwas butano-1,4-dikarboksylowy
C<sub>6</sub>H<sub>10</sub>O<sub>4</sub>
</center>
-
Postać: ciało stałe - kryształki
-
Kolor: bezbarwne
-
Zapach: bez zapachu
-
Gęstość:
-
Rozpuszczalność w wodzie: 14,4 g/l (45 °C)
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: dobrze rozpuszczalny w alkoholu, acetonie, eterze dietylowym i innych eterach
-
Temperatura topnienia: 150 - 153 °C
-
Temperatura wrzenia: 205 °C
-
Temperatura rozkładu:
-
Palność: substancja palna, w przypadku pożaru można użyć zarówno wodę, jak i gaśnicę proszkową, z pianą lub dwutlenek węgla
-
Toksyczność: Ostra toksyczność: LD50 (doustnie szczur) 11000 mg/kg. Degradowalność B.Z.T5: 0,598 g/g. Toksyczność ryby P. promelas LC50: 97 mg/l/96h. Długotrwała ekspozycja powoduje podrażnienie oczu i skóry, kaszel, ból gardła
-
Higroskopijność: nieznaczna
-
Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie, w temperaturze pokojowej (zalecane + 15 do + 25 °C)
-
Własne spostrzeżenia: Kwas adypinowy występuje w burakach oraz w soku trzciny cukrowej. Stosowany jest jako regulator kwasowości, związek zapachowy i czynnik żelujący (E 355) oraz jako dodatek do proszku do pieczenia, ponadto do produkcji nylonu, zmiękczaczy, środków owadobójczych, klejów. Dopuszczalne dzienne spożycie: maksymalnie 5 mg/kg masy ciała. Efekty uboczne: nieznane, jest rozkładany w organizmie i wydalany z moczem
-
Inne informacje:
Numer CAS: 124-04-9
Temperatura zapłonu: 196 °C
Log P(okt.): 0,08.
pKa1 = 4,42 pKa2 = 5,42