<center>
SKROBIA
(C6H10O5)n
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: biały
-
Zapach: bez zapachu
-
Gęstość: 1.5 g/cm3
-
Rozpuszczalność w wodzie: 50 g/l w 90°C
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: brak danych
-
Temperatura topnienia: rozkład
-
Temperatura wrzenia: rozkład
-
Temperatura rozkładu: brak danych
-
Palność: Skrobia jest palna, szczególnie niebezpieczne są jej pyły które mogą wybuchnąć
temperatura samozapłonu - 410 °C
Toksyczność: nietoksyczna
-
Higroskopijność: brak danych
-
Przechowywanie: szczelne opakowanie
Własne spostrzeżenia: Skrobia tworzy roztwory koloidalne. Jednoprocentowy roztwór wodny skrobi jest używany do wykrywania jodu cząsteczkowego, z którym tworzy zabarwienie niebieskie. Roztwór skrobi nazywany jest krochmalem. Skrobia występuje w nasionach zbóż i bulwach niektórych roślin, np. ziemniaków pełniąc rolę materiału zapasowego. Rośliny magazynują skrobię w postaci ziaren, których kształt i wielkość jest charakterystyczna dla danego gatunku rośliny. Ma ona zastosowanie w przemyśle włókienniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym, papierniczym, tekstylnym oraz do produkcji klejów. Wykryć skrobię można za pomocą płynu Lugola, który zabarwia ją na niebiesko.