<center>DEKSTRYNA
Hydrolizowana skrobia ziemniaczana
(C6H10O5)n*xH2O
dekstryna żółta:
dekstryna biała:
</center>
- Postać: ciało stałe
- Kolor: jasno brązowy do żółtego lub biały (zależy od odmiany)
- Zapach: słaby
- Gęstość: brak danych
- Rozpuszczalność w wodzie: rozpuszczalna
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: brak danych
- Temperatura topnienia: brak danych
- Temperatura wrzenia: brak danych
- Temperatura rozkładu: brak danych
- Palność: palna
Toksyczność: nietoksyczna
- Higroskopijność: higroskopijna
- Przechowywanie: szczelne opakowanie, suche pomieszczenie, temperatura pokojowa
Własne spostrzeżenia: Przy pracy z dekstryną najlepiej stosować okulary ochronne. Należy unikać silnych utleniaczy. Dekstryny powstają w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi. Domowo można ją otrzymać przez podgrzewanie skrobi. Używa się jej w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz przy produkcji klejów. Istnieją dwie odmiany dekstryn: dekstryna biała i dekstryna żółta.
Załączniki: |
Dekstryna - 2.jpg [ 46.72 KiB | Przeglądane 2220 razy ]
|
Dekstryna.jpg [ 155.2 KiB | Przeglądane 2224 razy ]
|
|