Dekstryna, (C6H10O5)n*xH2O
<center>
DEKSTRYNA
Hydrolizowana skrobia ziemniaczana
(C6H10O5)n*xH2O
dekstryna żółta:
dekstryna biała:
</center>
-
Postać: ciało stałe
-
Kolor: jasno brązowy do żółtego lub biały (zależy od odmiany)
-
Zapach: słaby
-
Gęstość: brak danych
-
Rozpuszczalność w wodzie: rozpuszczalna
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: brak danych
-
Temperatura topnienia: brak danych
-
Temperatura wrzenia: brak danych
-
Temperatura rozkładu: brak danych
-
Palność: palna
Toksyczność: nietoksyczna
-
Higroskopijność: higroskopijna
-
Przechowywanie: szczelne opakowanie, suche pomieszczenie, temperatura pokojowa
Własne spostrzeżenia: Przy pracy z dekstryną najlepiej stosować okulary ochronne. Należy unikać silnych utleniaczy. Dekstryny powstają w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi. Domowo można ją otrzymać przez podgrzewanie skrobi. Używa się jej w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz przy produkcji klejów. Istnieją dwie odmiany dekstryn: dekstryna biała i dekstryna żółta.