<center>
SPIRYTUS
Etanol lub alkohol etylowy
C2H6O lub C2H5OH
</center>
-
Postać: ciecz
-
Kolor: bezbarwny
-
Zapach: charakterystyczny
-
Gęstość: 0,81 g/cm3 w 20°C
-
Rozpuszczalność w wodzie: miesza się z wodą w każdym stosunku przy czym zachodzi zjawisko kontrakcji objętości
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych
-
Temperatura topnienia: -117°C
-
Temperatura wrzenia: 78°C
-
Temperatura rozkładu: brak danych
-
Palność: wysoce łatwopalny, pary cięższe od powietrza, z powietrzem tworzy mieszaniny wybuchowe, należy chronić go przed wyładowaniami elektrostatycznymi, temperatura samozapłonu: 425°C, temperatura zapłonu: 17°C, granice wybuchowości:
dolna - 3,5% obj.
górna - 15% obj.
Toksyczność: LC50 (wdychanie szczury): >8000 mg/l/4h, LD50 (skóra królik): >20000 mg/kg, LD50 (doustnie, szczury): 6200 mg/kg. Przy spożyciu mdłości, wymioty, euforia; przy absorpcji większej ilości: zawroty głowy, stan upojenia, narkoza, paraliż dróg oddechowych
-
Higroskopijność: bezwodny etanol jest silnie higroskopijny, należy go więc trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
-
Przechowywanie: szczelne opakowania, suche, dobrze wentylowane pomieszczenie, z dala od źródeł ognia i ciepła
Własne spostrzeżenia:
Należy unikać silnych utleniaczy i podwyższonej temperatury. Przy destylacji ogrzewać tylko poprzez łaźnię wodną na krytej kuchence elektrycznej, bez otwartego ognia. Mieszanina 95,6% etanolu z wodą jest popularnie nazywana spirytusem (na zdjęciu). Jest to mieszanina azeotropowa i dlatego nie można uzyskać przez prostą destylację etanolu 100%. Etanol 100% jest nazywany alkoholem absolutnym, a jego otrzymanie wymaga jego ekstrakcji ze spirytusu przy pomocy eteru dietylowego lub benzenu i ponownej destylacji. Możliwe jest też związanie wody z 95,6% etanolu przez dodanie tlenku wapnia lub bezwodnego: siarczanu(VI) magnezu lub siarczanu(VI) sodu. Etanol do celów spożywczych otrzymuje się w wyniku fermentacji alkoholowej. Do celów przemysłowych otrzymuje się często z tzw. gazu syntezowego. Znajduje on zastosowanie z przemyśle chemicznym jako rozpuszczalnik oraz w przemyśle spożywczym do wyrobu napojów alkoholowych.
Alkohol etylowy jest trucizną - wypicie w krótkim czasie już 150-250 g czystego alkoholu etylowego może okazać się śmiertelne.
Systematyczne picie napojów alkoholowych prowadzi do uzależnienia. Oczywiście sporadyczne picie alkoholu nie powoduje uzależnienia. Jednakże najlepiej w ogóle go nie spożywać. W domowym laboratorium potrzeby jest głównie jako rozpuszczalnik i do otrzymywania wielu ciekawych związków (estrów, etanolanów).