Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Etanol, C2H5OH, spirytus 
Autor Wiadomość
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 lis 2005, o 20:10
Posty: 608
Lokalizacja: Kraków
Post Etanol, C2H5OH, spirytus
<center>SPIRYTUS
Etanol lub alkohol etylowy
C2H6O lub C2H5OH
ObrazekObrazek</center>
- Postać: ciecz
- Kolor: bezbarwny
- Zapach: charakterystyczny
- Gęstość: 0,81 g/cm3 w 20°C
- Rozpuszczalność w wodzie: miesza się z wodą w każdym stosunku przy czym zachodzi zjawisko kontrakcji objętości
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych
- Temperatura topnienia: -117°C
- Temperatura wrzenia: 78°C
- Temperatura rozkładu: brak danych
- Palność: wysoce łatwopalny, pary cięższe od powietrza, z powietrzem tworzy mieszaniny wybuchowe, należy chronić go przed wyładowaniami elektrostatycznymi, temperatura samozapłonu: 425°C, temperatura zapłonu: 17°C, granice wybuchowości:
dolna - 3,5% obj.
górna - 15% obj.
Toksyczność: LC50 (wdychanie szczury): >8000 mg/l/4h, LD50 (skóra królik): >20000 mg/kg, LD50 (doustnie, szczury): 6200 mg/kg. Przy spożyciu mdłości, wymioty, euforia; przy absorpcji większej ilości: zawroty głowy, stan upojenia, narkoza, paraliż dróg oddechowych
- Higroskopijność: bezwodny etanol jest silnie higroskopijny, należy go więc trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
- Przechowywanie: szczelne opakowania, suche, dobrze wentylowane pomieszczenie, z dala od źródeł ognia i ciepła

Własne spostrzeżenia:
Należy unikać silnych utleniaczy i podwyższonej temperatury. Przy destylacji ogrzewać tylko poprzez łaźnię wodną na krytej kuchence elektrycznej, bez otwartego ognia. Mieszanina 95,6% etanolu z wodą jest popularnie nazywana spirytusem (na zdjęciu). Jest to mieszanina azeotropowa i dlatego nie można uzyskać przez prostą destylację etanolu 100%. Etanol 100% jest nazywany alkoholem absolutnym, a jego otrzymanie wymaga jego ekstrakcji ze spirytusu przy pomocy eteru dietylowego lub benzenu i ponownej destylacji. Możliwe jest też związanie wody z 95,6% etanolu przez dodanie tlenku wapnia lub bezwodnego: siarczanu(VI) magnezu lub siarczanu(VI) sodu. Etanol do celów spożywczych otrzymuje się w wyniku fermentacji alkoholowej. Do celów przemysłowych otrzymuje się często z tzw. gazu syntezowego. Znajduje on zastosowanie z przemyśle chemicznym jako rozpuszczalnik oraz w przemyśle spożywczym do wyrobu napojów alkoholowych. Alkohol etylowy jest trucizną - wypicie w krótkim czasie już 150-250 g czystego alkoholu etylowego może okazać się śmiertelne. Systematyczne picie napojów alkoholowych prowadzi do uzależnienia. Oczywiście sporadyczne picie alkoholu nie powoduje uzależnienia. Jednakże najlepiej w ogóle go nie spożywać. W domowym laboratorium potrzeby jest głównie jako rozpuszczalnik i do otrzymywania wielu ciekawych związków (estrów, etanolanów).


Załączniki:
Etanol - 2.jpg
Etanol - 2.jpg [ 28.55 KiB | Przeglądane 2562 razy ]
Etanol.jpg
Etanol.jpg [ 30.43 KiB | Przeglądane 2568 razy ]
28 gru 2006, o 21:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..