kwas pirydyno-3-karboksylowy, C6H5NO2, kwas nikotynowy
<center>
KWAS NIKOTYNOWY
kwas pirydyno-3-karboksylowy
C6H5NO2
</center>
-
Postać: ciało stałe, krystaliczny proszek
-
Kolor: biały
-
Zapach: bez zapachu
-
Gęstość: 1,47 g/cm3 (20 °C)
-
Rozpuszczalność w wodzie: 18 g/l (20 °C)
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: etanol: 10 g/l (20 °C); dobrze rozpuszcza się w eterach
-
Temperatura topnienia: 234 - 237 °C
-
Temperatura wrzenia:
-
Temperatura rozkładu:
-
Palność: palny, w przypadku pożaru wydzielają się niebezpieczne gazy: tlenki azotu. Pożary powstałe przy udziale kwasu nikotynowego można gasić zarówno wodą, CO2, jak i gaśnicą pianową lub proszkową
-
Toksyczność: działa drażniąco na oczy. Po spożyciu wywołuje zaburzenia centralnego układu nerwowego, narkoza, mdłości, wymioty, spadek ciśnienia krwi, zapaść. Ostra toksyczność: LD50 (doustnie szczury): 7000 mg/kg
-
Higroskopijność: umiarkowanie higroskopijny
-
Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie. Temperatura pokojowa (zalecana +15 do +25 °C ). Chronić przed światłem
Własne spostrzeżenia: Kwas nikotynowy, obok amidu kwasu nikotynowego, jest składnikiem witaminy B3, czyli PP (niacyna). Kwas nikotynowy otrzymał po raz pierwszy w 1867 r. C. Huber. Związek ten rozszerza naczynia krwionośne skóry, serca i mózgu, obniża stężenie triglicerydów VLDL, HDL2, LDL i apolipoproteiny. Otrzymywany jest przez utlenianie beta-pikoliny, przez utlenianie chinoliny albo 2,6-lutydyny i częściową dekarboksylację otrzymanego kwasu pirydynodikarboksylowego. W organizmach żywych kwas nikotynowy jest niezbędny w syntezie koenzymów używanych podczas oddychania komórkowego
KWAS NIKOTYNOWY znany jest pod nazwą: kwas 3-pirydylokarboksylowy
Numer CAS: 59-67-6; masa molowa: 123,12; pH: 2,7 (18 g/l H2O, 20 °C); Ciężar nasypowy: około 540 kg/m3