<center>KWAS NIKOTYNOWY
kwas pirydyno-3-karboksylowy
C6H5NO2
</center>
- Postać: ciało stałe, krystaliczny proszek
- Kolor: biały
- Zapach: bez zapachu
- Gęstość: 1,47 g/cm3 (20 °C)
- Rozpuszczalność w wodzie: 18 g/l (20 °C)
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: etanol: 10 g/l (20 °C); dobrze rozpuszcza się w eterach
- Temperatura topnienia: 234 - 237 °C
- Temperatura wrzenia:
- Temperatura rozkładu:
- Palność: palny, w przypadku pożaru wydzielają się niebezpieczne gazy: tlenki azotu. Pożary powstałe przy udziale kwasu nikotynowego można gasić zarówno wodą, CO2, jak i gaśnicą pianową lub proszkową
- Toksyczność: działa drażniąco na oczy. Po spożyciu wywołuje zaburzenia centralnego układu nerwowego, narkoza, mdłości, wymioty, spadek ciśnienia krwi, zapaść. Ostra toksyczność: LD50 (doustnie szczury): 7000 mg/kg
- Higroskopijność: umiarkowanie higroskopijny
- Przechowywanie: szczelne opakowania, suche pomieszczenie. Temperatura pokojowa (zalecana +15 do +25 °C ). Chronić przed światłem
Własne spostrzeżenia: Kwas nikotynowy, obok amidu kwasu nikotynowego, jest składnikiem witaminy B3, czyli PP (niacyna). Kwas nikotynowy otrzymał po raz pierwszy w 1867 r. C. Huber. Związek ten rozszerza naczynia krwionośne skóry, serca i mózgu, obniża stężenie triglicerydów VLDL, HDL2, LDL i apolipoproteiny. Otrzymywany jest przez utlenianie beta-pikoliny, przez utlenianie chinoliny albo 2,6-lutydyny i częściową dekarboksylację otrzymanego kwasu pirydynodikarboksylowego. W organizmach żywych kwas nikotynowy jest niezbędny w syntezie koenzymów używanych podczas oddychania komórkowego
KWAS NIKOTYNOWY znany jest pod nazwą: kwas 3-pirydylokarboksylowy
Numer CAS: 59-67-6; masa molowa: 123,12; pH: 2,7 (18 g/l H2O, 20 °C); Ciężar nasypowy: około 540 kg/m3
Załączniki: |
kw nikotynowy 2.jpg [ 79.96 KiB | Przeglądane 1442 razy ]
|
kw nikotynowy 1.jpg [ 53.68 KiB | Przeglądane 1445 razy ]
|
|