Kwas 3-aminopropanowy, C3H7NO2, beta-alanina
<center>
Beta-ALANINA
kwas 3-aminopropanowy
C3H7NO2
</center>
-
Postać: ciało stałe, krystaliczne
-
Kolor: substancja bezbarwna
-
Zapach: bez zapachu
-
Gęstość: 1.44 g/cm3
-
Rozpuszczalność w wodzie: bardzo dobra: 545 g/l
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
-
Temperatura topnienia: 197 - 200 °C (rozkład)
-
Temperatura wrzenia: °C
-
Temperatura rozkładu: 200 °C
-
Palność: substancja palna
-
Toksyczność: znikoma, w wyjątkowych przypadkach, podczas długiej ekspozycji może spowodować nieznaczne podrażnienia
-
Higroskopijność: związek umiarkowanie higroskopijny
-
Przechowywanie: w suchym miejscu, związek stabilny
Własne spostrzeżenia: Beta-alanina jest jedynym naturalnie występującym beta-aminokwasem. In vivo wytwarzana jest mas drodze biodegradacji dihydrouracylu i karnozyny. Jest elementem budowy takich peptydów jak wspomniana karnozyna, anseryna i kwas pantotenowy (wit. B-5), który z kolei jest składnikiem koenzymu A. Beta alanina jest metabolizowana do kwasu octowego. Niektóre pochodne beta-alaniny mogą być stosowane jako środki słodzące.
Aminokwas ten jest znany również pod nazwami: kwas 3-aminopropionowy, kwas 2-aminoetanokarboksylowy; 2-Carboxyethylamine; Abufene;
masa molowa: 89.093 g / mol; CAS No: 107-95-9; pH: 6.5 - 7.5 (100 g/l, H2O, 20 °C)