<center>Beta-ALANINA
kwas 3-aminopropanowy
C3H7NO2
</center>
- Postać: ciało stałe, krystaliczne
- Kolor: substancja bezbarwna
- Zapach: bez zapachu
- Gęstość: 1.44 g/cm3
- Rozpuszczalność w wodzie: bardzo dobra: 545 g/l
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
- Temperatura topnienia: 197 - 200 °C (rozkład)
- Temperatura wrzenia: °C
- Temperatura rozkładu: 200 °C
- Palność: substancja palna
- Toksyczność: znikoma, w wyjątkowych przypadkach, podczas długiej ekspozycji może spowodować nieznaczne podrażnienia
- Higroskopijność: związek umiarkowanie higroskopijny
- Przechowywanie: w suchym miejscu, związek stabilny
Własne spostrzeżenia: Beta-alanina jest jedynym naturalnie występującym beta-aminokwasem. In vivo wytwarzana jest mas drodze biodegradacji dihydrouracylu i karnozyny. Jest elementem budowy takich peptydów jak wspomniana karnozyna, anseryna i kwas pantotenowy (wit. B-5), który z kolei jest składnikiem koenzymu A. Beta alanina jest metabolizowana do kwasu octowego. Niektóre pochodne beta-alaniny mogą być stosowane jako środki słodzące.
Aminokwas ten jest znany również pod nazwami: kwas 3-aminopropionowy, kwas 2-aminoetanokarboksylowy; 2-Carboxyethylamine; Abufene;
masa molowa: 89.093 g / mol; CAS No: 107-95-9; pH: 6.5 - 7.5 (100 g/l, H2O, 20 °C)
Załączniki: |
beta-alanina 3.jpg [ 112.85 KiB | Przeglądane 2640 razy ]
|
beta-alanina 2.jpg [ 104.38 KiB | Przeglądane 2647 razy ]
|
beta-alanina 1.jpg [ 67.68 KiB | Przeglądane 2639 razy ]
|
|