<center>KWAS 2-KETOGLUTAROWY
kwas 2-keto-1,5-pentanodiowy
C5H6O5
</center>
- Postać: ciało stałe, krystaliczny proszek
- Kolor: biały lub kremowy
- Zapach: słabo wyczuwalny, słodkawy
- Gęstość:
- Rozpuszczalność w wodzie: 541,5 mg/ml
- Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: dobrze rozpuszcza się w THF i dioksanie
- Temperatura topnienia: 115.5 °C
- Temperatura wrzenia:
- Temperatura rozkładu: rozkład >160 °C
- Palność: substancja palna, w przypadku pożaru można gasić wodą
- Toksyczność: niewielka, istotna jedynie w przypadku dostania się do oczu- istnieje wówczas ryzyko uszkodzenia
- Higroskopijność: substancja umiarkowanie higroskopijna, w miarę upływu czasu, pod wpływem może się zbrylać, bryłki są kruche, łatwe do rozkruszenia
- Przechowywanie: w szczelnym opakowaniu, w suchym pomieszczeniu, w temp. pokojowej (zalecana +15 do +25 oC).
Własne spostrzeżenia: reszta kwasu glutarowego jest farmakoforem. W organizmie człowieka kwas 2-ketoglutarowy powstaje w komórkach wątroby, w wyniku dezaminacji oksydacyjnej, katalizowanej przez dehydrogenazę glutaminianową. Wytworzenie kwasu 2-ketoglutarowego z kwasu szczawiobursztynowego jest jednym z etapów tzw. cyklu Krebsa, stanowiącego źródło energii w procesach życiowych.
Związek znany jest pod nazwami: kwas 2-oksoglutarowy, kwas alfa-ketoglutarowy;
CAS Registry Number: 328-50-7; pH: około 1,5 (50 g/l H2O, 20 oC); masa cząsteczkowa: 146,10.
Załączniki: |
kwas 2-ketoglutarowy 2.jpg [ 122.08 KiB | Przeglądane 2178 razy ]
|
kwas 2-ketoglutarowy 1.jpg [ 103.52 KiB | Przeglądane 2172 razy ]
|
|